La llei electoral "injusta" ha impedit que l'unionisme pugui formar una majoria alternativa a l'independentisme. Així ho ha denunciat aquest divendres la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, l'endemà de convertir-se en la primera força al Parlament. “Amb una llei electoral justa ara parlaríem de les converses amb els partits constitucionalistes per formar govern”, ha lamentat. “Tant de bo tinguéssim una llei electoral que hagués permès acabar ahir amb el procés”.

Acompanyada del president del partit Albert Rivera després de la reunió de l'executiva, Inés Arrimadas ha criticat que els nacionalistes catalans no han volgut reformar una llei "espanyola-espanyola" perquè els sobrerepresenta, però també que els "vells partits del bipartidisme" no han entrat en aquest debat. Amb una altra llei electoral, ha sostingut, avui hi hauria "més estabilitat" a Catalunya. Malgrat tot, ha assegurat que “fins i tot amb aquestes cartes marcades”, han sortit “a jugar al camp” i han guanyat. S'ha felicitat perquè "per primera vegada un partit constitucionalista ha guanyat a Catalunya", perquè els catalans han "premiat" un discurs "sense complexos".

Ens han faltat un parell d’escons d’altres forces constitucionalistes”, ha assenyalat la candidata de Ciutadans. Ha considerat una "pena" que els "dos partits del bipartidisme" no hagin tret un millor resultat. No ha volgut polemitzar amb les paraules del candidat del PP Xavier Garcia Albiol, que els ha acusat de voler "enfonsar" el PP. "Un dia com avui no deu ser fàcil pel PP", s'ha limitat a valorar.

La líder de Ciutadans a Catalunya ha volgut sembrar el dubte sobre si els partits independentistes seran capaços de posar-se d’acord. “No avançaria escenaris. Veurem si aquests partits que no han aconseguit fer res positiu poden continuar amb la seva aventura”, ha assegurat. “Jo no donaria res per fet”, ha insistit en aquesta línia. Ha promès gestionar la seva victòria amb “responsabilitat, generositat i moltes ganes de passar de pàgina”.

“Ens agradaria que hagués perdut del tot ahir, però el procés en surt debilitat”, s’ha consolat Arrimadas, que ha subratllat que “l’independentisme surt amb menys escons, menys suports i menys cohesió” i està “més tocat que ahir”. Segons la candidata de Cs, el 21-D “dona una imatge molt clara al món que mai no hi ha hagut una majoria independentista a Catalunya”.

“Sens dubte continuarem lluitant perquè a Catalunya torni el sentit comú i tornem a tenir un projecte per tots els catalans”, s’ha compromès. No s’ha volgut pronunciar sobre l’aplicació i gestió de l’article 155. “Esperarem que informi el govern d’Espanya”, ha dit.

Mirant a Rajoy

Com ja va fer durant la nit electoral, Albert Rivera ha fet un discurs més en clau de política espanyola. “És evident que els espanyols estan demandant un nou projecte de país”, ha defensat. “La solució no ha estat el bipartidisme”, ha apuntat. “Però tampoc ha estat la solució copiar els nacionalistes”, ha afegit en aquest sentit.

Ha considerat un “símptoma d’esgotament” que el PSC, els comuns i el PP hagin sumat junts menys escons que Ciutadans. “El futur d’Espanya no passa per pactar amb els nacionalistes, sinó per la Constitució i Europa”, ha assenyalat. Rivera ha avisat que “els enemics d’Espanya són els enemics d’Europa”.

El president de Ciutadans, però, ha vist una cosa positiva en els independentistes: han estat capaços de mobilitzar tanta gent perquè tenien un projecte. “Als qui no som separatistes ens cal un projecte”.