Els independentistes "són gent adulta" / Carles Badia

"No cola", ha estat l'expressió més repetida per la líder de la oposició, Inés Arrimadas. La presidenta del Grup de Ciutadans s'ha mostrat convençuda que Artur Mas va de farol, "perquè porta molts anys en política", "ha fet complir la llei" i ara "parlar d'insurrecció, no cola".

"És imperdonable que hagi utilitzat el sentiment dels catalans que han cregut en la independència" ha afirmat. "Vostè no s'ho creu", ha afegit. Arrimadas considera que el candidat de Junts Pel Sí ha enganyat a molts dels catalans que l'han votat, ja que, diu, "sap que el que diu és mentida", el que defensa "no és del segle XXI" i "no pot desconnectar de la realitat".

"La veig poc moderna"

Artur Mas ha respost a Arrimadas preguntant si està prohibit evolucionar en democràcia i anar d'acord amb els temps, tot afirmant que la veu "poc moderna". Després d'enumerar un cop més tots els greuges que habitualment cita en aquests tipus d'intervencions, des de la sentència de l'Estatut fins l'actualitat, Mas ha demanat "respecte" per als que creuen en el seu projecte polític. A canvi, Arrimadas l'ha acusat de "paternalista", per alertar-li que el camí de la política serà molt dur, atesa la seva joventut, per la cap de l'oposició.

"Una mica de respecte"

Durant la seva rèplica, Mas també ha demanat a Arrimadas "una mica de respecte" pels resultats electorals, ja que ha constatat que "no hi ha cap altre Parlament on la primera força política és dos cops i mig superior a la segona". Ha retret a la líder parlamentària del partit taronja entendre que "la gent no té criteri propi, es creuen qualsevol cosa que se'ls diu, els incita, els manipula". Mas ha demanat tractar els que volen la independència com gent "adulta i madura": "Ja n'hi ha prou de tractar la gent com si fossin ovelles". "Aleshores en què quedem?", ha respost Arrimadas durant la seva segona intervenció, "És el poble o és vostè?". "No tot val per salvar Convergència", ha reblat.

"Casualitat o causalitat?"

Per Arrimadas, Mas no té credibilitat "perquè ha governat Espanya", en haver estat "la clau" per a l'aprovació, ha enumerat, de pressupostos, polítiques energètiques, fiscals i laborals. La líder del partit taronja, com va fer a la seva intervenció sobre la proposta de resolució per a l'inici de la independència, ha tornat a atribuir el viratge independentista de Convergència, i concretament d'Artur Mas i de l'expresident Jordi Pujol, a les investigacions del presumpte cobrament de comissions il·legals per part de Convergència. "És casualitat o causalitat?", ha demanat.

Autogovern en perill

"Vostè parla com si Catalunya no tingués competències", l'ha acusat Arrimadas, que també l'ha culpat de fer "perillar" l'autogovern. Ha criticat la gestió del Govern de Mas de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat, del cas d'Spanair, del deute de la Generalitat i de vendre patrimoni públic. "L'autogovern ja està en perill, senyora Arrimadas", ha respost Mas, "ja s'ha encarregat el govern del PP i abans el Tribunal Constitucional amb un altre govern i el govern d'Aznar que sigui així".

"Es repeteix vostè"

Sobre les acusacions de no voler complir la llei, Mas ha volgut remarcar que se sotmetrà "als tribunals que em vulguin jutjar", i que si Catalunya esdevé independent, se sotmetrà als tribunals catalans. "Vostè sempre em pregunta el mateix i jo sempre li responc", ha puntualitzat.

Ciutadans i la divisió

Davant de la fractura que la líder parlamentària de Ciutadans ha atribuït novament al panorama polític català si es tira endavant el projecte independentista, Mas li ha retret: "No parlin de divisió, quan vostès han dividit la comunitat lingüística", referint-se al consens majoritari de la cambra catalana entorn a la immersió lingüística. "Vostès diuen que la solució és que els que estan a favor de la independència, abandonin", ha conclòs. I ha ironitzat: "Em sembla d'un esperit democràtic fabulós".  Arrimadas, que ha tingut l'última paraula sense rèplica del candidat, li ha volgut recordar que el seu partit aposta per un sistema trilingüe.

Abans taronja que trencada

Arrimadas s'ha mostrat convençuda que abans hi haurà un president català a Espanya, el candidat del partit taronja Albert Rivera, que una Catalunya independent, a la qual cosa Mas ha respost que desobeint les lleis "injustes" "ha canviat la història de la humanitat".