La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha guanyat les primàries de la formació per ser la candidata a la Presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions catalanes en obtenir el 96% dels vots.

En un comunicat aquest dissabte, el partit ha explicat que Arrimadas ha obtingut 792 vots, mentre que Daniel Granados ha rebut 15 vots, Sergio Querol ha tingut 14 i Jordi González ha aconseguit quatre.

La participació en el procés de primàries ha estat del 35,18%, i s'han comptabilitzat un total de 825 vots.

Arrimadas, nascuda a Jerez de la Frontera el 1981, va ser la primera militant en presentar la seva candidatura a les primàries. Està afiliada a C's des de 2011 i és diputada en el Parlament des de 2012.

Preparats

La líder de Cs ha assegurat aquest dissabte que el seu partit i ella mateixa estan "preparats" per ser alternativa de govern en la comunitat catalana per quan es convoquin les pròximes eleccions autonòmiques. Ho ha dit en una de les sessions de la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia, després que aquest dissabte el partit hagi fet públics el resultat de les primàries per ser candidat a la Generalitat: Arrimadas ha guanyat amb el 96 per cent de sufragis, una votació en la qual s'enfrontava contra uns altres tres candidats.

Arrimadas ha agraït el suport dels militants a la seva candidatura i ha exposat: "Ara som líders de l'oposició --en el Parlament--. Quan arribin les eleccions tindrem el repte de poder liderar una alternativa de govern i per a això estem preparats". Sobre la reunió que aquest dissabte han celebrat les entitats sobiranistes per demanar al Govern que fixi data i pregunta per al referèndum encara que no hi hagi acord amb l'Estat, Arrimadas ha lamentat que alguns "porten set anys parlant del mateix".

Arrimadas ha pronosticat que aquest nou repte de la sobirania de convocar un referèndum "acabarà en unes eleccions catalanes que serviran per escollir un nou govern que no només tingui un tema al cap, sinó a set milions i mig de catalans".

15 pel referèndum

"Jo donaria suport a la celebració d'un referèndum, però està clar que a Espanya hi ha un marc legal i que, per tant, aquest hauria de recordar amb l'Estat". Així ho va assegurar a El Nacional el candidat a les primàries de Ciutadans Daniel Granados, que considera que la formació ha de reivindicar un espai propi i diferenciar-se del PP. Magraners ha estat el segon candidat més votat dels quatre, amb 15 vots.

La posició de la cúpula de Ciutadans respecte a l'independentisme ha generat esquerdes internes. Així s'ha evidenciat en el procés de primàries d'aquests dies, on Arrimadas i els tres altres candidats s'han disputat el lideratge del partit.

Propostes com les de Granados contradiuen frontalment la línia adoptada fins ara pel partit, que té clar que la sobirania resideix únicament a la nació espanyola i que, per tant, Catalunya no té potestat per convocar un referèndum d'independència. La proposta de Granados, en canvi, coincideix amb el 80% de catalans que estan a favor del dret a decidir, donin o no dono suport a la independència i independentment del color del partit amb què s'identifiquin.