La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, no s’acaba de creure que la majoria independentista del Parlament de Catalunya vagi de debò amb el referèndum. De fet, Arrimadas considera que el Govern s’està esperant per veure quina acaba sent l’”excusa” per justificar que, finalment, no s’ha pogut celebrar la votació. En aquest sentit, la cap de l’oposició ha titllat el procés de “bucle” i “roda d'hàmster”, perquè no va enlloc i els dirigents sobiranistes ho saben.

“El referèndum és una presa de pèl col·lectiva perquè tothom sap que no es farà”, argumenta. En una entrevista a l’ACN, la presidenta del grup parlamentari de Cs ha carregat contra la recent reforma del reglament de la cambra, la qual permet la famosa desconnexió exprés. “Però quina mena de broma és aquesta?”, s’ha qüestionat Arrimadas, qui també veu com un “insult als catalans” que Junts pel Sí i la CUP facin ús de la seva majoria parlamentària per declarar la independència en un sol dia i sense cap debat. “El Govern es pensa que és el propietari del Parlament de Catalunya, i això per sort no es veritat”, ha etzibat.

Un Govern “absolutament opac”

Arrimadas creu que hi ha massa interrogants planant sobre el referèndum com per a considerar-lo un projecte real i amb garanties. La cap de l’oposició formula una bateria de preguntes que, segons ella, demostren que l’executiu català “està prenent el pèl” a tots els catalans, també a aquells que legítimament volen la independència: “Què farà el Govern? Volen sancionar els funcionaris que no vulguin participar-hi? D’on trauran els diners? Volen que qui hi està d’acord l’organitzi i compti els vots?”. Segons la líder de la formació taronja al Parlament, aquestes qüestions no tenen resposta perquè, realment, el Govern de Puigdemont “no vol fer res” i això explica que sigui “absolutament opac” quan ha de fer referència a qüestions sobre el futur de la consulta sobre la independència, com quina serà la pregunta i quan se celebrarà.

Contra el referèndum amb totes les de la llei

Arrimadas no ha descartat que es pugui repetir una de les imatges més icòniques dels partits unionistes catalans, que va tenir lloc el 4 de novembre del 2015, quan Cs, PSC i PPC es van personar plegats al Tribunal Constitucional per aturar el debat parlamentari sobre la declaració del 9-N. Ara bé, la líder de Ciutadans opina que, potser, qui vol aquesta imatge és el Govern, perquè “segueix fent coses que sap que són absolutament il·legals, antidemocràtiques i inconstitucionals”.

Això sí, Arrimadas ho té clar. A cada pas que intentin fer els partits independentistes, hi serà Cs per impedir-lo amb “totes les eines polítiques, jurídiques i democràtiques” que tingui a l’abast. Per altra banda, no ha volgut ni confirmar ni valorar la possibilitat que les formacions unionistes uneixin esforços i vagin de bracet en dates clau del procés com en l’aprovació de la llei de la desconnexió o la convocatòria i celebració del referèndum.