Inés Arrimadas va néixer l’any 1981 i, per tant, no va poder votar la Constitució espanyola en el seu referèndum. Això no ha estat obstacle perquè la candidata de Ciutadans la reivindiqui com l’acord entre tots els espanyols. “Vaig néixer el 81, però vull ser testimoni del que van ser els nostres pares”, ha defensat en un acte d’homenatge a la Carta Magna aquest dimecres a Barcelona. Justament a aquell referèndum ha apel·lat per mobilitzar els seus votants. “Segur que no us vau penedir de votar que sí a la Constitució. Us garanteixo que ningú no se’n penedirà de votar-nos aquestes eleccions”, els ha dit.

En aquest sentit, la líder de Ciutadans ha reivindicat que el 21-D serà un dia tan “històric” com va ser el dia que va votar-se la Constitució espanyola. Ho ha fet en un acte partidista en el Dia de la Constitució, a la plaça Universitat, a uns carrers de la manifestació de plaça Urquinaona, a la qual només hi ha assistit el candidat del PP, Xavier Garcia Albiol. Davant de dos centenars de seguidors, els ha promès que “l’exemple que ens vau donar no el tirarem per terra mai”.

Malgrat que n’ha defensat els principis fonamentals, Inés Arrimadas ha admès la necessitat d’”actualitzar” la Constitució. Per això ha dit que des de Ciutadans impulsaran una reforma constitucional. No obstant això, ha volgut deixar clara que és “per reformar la Constitució, no per destruir-la”. També ha carregat contra Puigdemont i Junqueras: “No m’estranya que no els agradi amb les barbaritats que volien implantar en la Catalunya independent”. Ha avisat que la reforma no serà per fer contents els partits independentistes, perquè “mai no ho estaran”.

“Sóc una servidora pública, però mai no em creuré que per estar en una llista electoral tindré un carnet d’immunitat”, ha criticat. “Quan et saltes les lleis, perds l’autonomia. Quan no compleixes les lleis, passa el que ha passat a Catalunya”, ha afegit Arrimadas.

En aquest context, la candidata taronja ha assegurat que “l’única cosa bona que tenim és que se’ls ha caigut la careta”, i ha assenyalat que a Europa s’han adonat “que això no va d’urnes i democràcia, sinó de fronteres i nacionalisme excloent”. Entre l’”immobilisme” i el “rupturisme”, s’ha erigit com l’opció del “reformisme europeista, centrista i moderna”.

francesc de carreras ciutadans - sergi alcazar

“La reforma no és indispensable”

En l’acte també ha intervingut el catedràtic de dret constitucional Francesc de Carreras, que tanca la llista de Ciutadans per Barcelona. Ha començat la seva intervenció referint a la reforma de l’Estatut, que en el seu moment va considerar un greu error. “Onze anys després veiem que teníem raó, que aquell va ser un mal pas que només crearia problemes”, ha afirmat.

L’acadèmic ha comparat la Constitució amb les normes del futbol. “Els jugadors juguen dins d’unes normes. Quan dones una puntada de peu, és falta; quan la toques amb la mà, és penal. La pilota sempre és rodona. Les porteries tenen xarxes i pals”, ha explicat. “Això és una Constitució”, ha sostingut. En aquest sentit, ha defensat que és possible una reforma, i que fins i tot podria ser necessària, però que no pot afectar els principis fonamentals. També ha fet comparacions amb la reforma d’una casa: “No cal tirar tota la casa per reforma el bany i la cuina”.

Malgrat tot, si bé calen algunes reformes, ha afegit que no són imprescindibles. “Són indispensables per continuar amb els drets i la democràcia? No, no ho són”, ha apuntat. Ha argumentat que la unitat d’Espanya no és “una entitat metafísica”, sinó que és “el conjunt de ciutadans”, que estan “sotmesos a la mateixa llei” i tenen “els mateixos drets”.

acte constitucio ciutadans - sergi alcazar

“Gràcies, Puigdemont”

El secretari general de Ciudadanos, José Manuel Villegas, ha volgut tenir un agraïment cap al president Carles Puigdemont: “Gràcies, Puigdemont, per haver-nos tret als carrers, gràcies per haver fet que perdem els complexos”. Ha promès que “igual que el 78, ens tornarem a donar la mà per un nou projecte comú”.

Villegas ha admès que si s’ha arribat fins aquí és perquè algunes coses s’han fet malament. Ho ha atribuït al bipartidisme espanyol, que “ha utilitzat el sistema en benefici propi, per aconseguir el suport dels nacionalistes per tapar la corrupció i controlar els jutges i les caixes d’estalvis”. Malgrat la defensa aferrissada de la Constitució del 78, ha afirmat que el PP, el PSOE i els partits nacionalistes “han esgotat” el sistema del 78.