La líder de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha advertit el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que tornar a posar sobre la taula un referèndum on "només se sentin cridats els favorables de la independència i que no tingui reconeixement" pot fer "perdre dos anys més" a Catalunya.

"Tornar a la casella de sortida? Al 2010? Catalunya no s’ho pot permetre", ha dit Arrimadas en un esmorzar informatiu l’endemà de la Diada i ha subratllat que les darreres eleccions catalanes ja es van plantejar com a plebiscitàries.

Arrimadas ha aprofitat per acusar el president del Govern de sotmetre’s a la qüestió de confiança del 28 de setembre només amb el suport de la CUP, "el soci que apel·la a les vagues generals i a provocar que l’Estat porti a terme una acció repressiva i a utilitzar la força per justificar el procés".

Referèndum o eleccions 2017?

La dirigent de la formació taronja veu en una nova convocatòria electoral a Catalunya el 2017 una "tirada endavant" i no una "aposta de futur": "Puigdemont és conscient que no podrà aplicar el full de ruta de què tant parlen, per això apel·len de nou al referèndum, tornem a la casella de sortida", s'ha lamentat Arrimadas.

Per la líder de C's al Parlament, l'"oferta" de Puigdemont –la veu compartida amb Podem–, no és una "solució política" perquè al seu entendre la clau de volta a l'encaix de Catalunya i Espanya passa per una "reforma" de l'Estat. "La nostra oferta no és seguir parlant molts anys més d'un referèndum, és una altra cosa", ha dit citant atur i despesa social, regeneració i reformes econòmiques i laborals.

Atac a Colau

Per tot plegat, Arrimadas ha erigit la seva formació com a "nou interlocutor per bastir ponts i no trencar-los" a l'Estat. I en una crítica a Podem i en concret a Ada Colau, la dirigent de la formació taronja ha posat en dubte que puguin ser "els defensors dels interessos dels catalans quan posen com a reivindicació un referèndum d'independència".

La valoració de la Diada

Arrimadas ha valorat també l'Onze de Setembre i les mobilitzacions descentralitzades de les entitats sobiranistes. "Va sortir al carrer molta gent, és veritat que menys que altres anys, però és molta gent i que està molt mobilitzada".

Missatge rebut

Per la seva banda, el portaveu parlamentari dels taronges, Carlos Carrizosa, ha dit que el partit “pren nota” del malestar de la societat catalana però ha matisat que “les manifestacions no són les urnes”.

“Hem tingut eleccions fa poc i l’opció per a la independència va obtenir un 48% dels vots i aquest any encara són menys persones a les manifestacions”, ha apuntat per argumentar que l’independentisme ha perdut suport.

Respecte

En aquest punt, Carrizosa ha demanat al president, Carles Puigdemont, que respectin i escoltin les persones que no estan per la independència. 

Segons el portaveu, cal que els catalans “tornem a ser respectats a la resta d’Espanya” i, per això, “s’ha de traslladar a la resta d’Espanya una visió positiva de Catalunya. C’s s’ofereix per desbloquejar amb propostes polítiques”, ha apuntat a una entrevista a TV3.