L'arribada d'Alberto Núñez Feijóo al capdavant del PP ha aconseguit frenar la por de l'escalada de l'extrema dreta de Vox, segons assegura una enquesta d'IMOP-Insights per a El Confindencial. L'arribada del gallec ha recuperat el PP, que va travessar una gran crisi interna durant les disputes entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, ha ajudat a recuperar la formació de dretes i ha frenat l'escalada de l'extrema dreta. Si ara se celebressin eleccions al govern espanyol, els del PP obtindrien 104 escons, sent així la formació amb més representats al Congrés, i sumant-ne 15 més als obtinguts a les eleccions de 2019, quan Pablo Casado en va treure 89.

encuesta feijoo

Fins fa poc, finals del mes de març, els de Santiago Abascal milloraven a les enquestes recollint tots aquells votants enfadats amb el PP per la gran crisi interna, però ara ha canviat i han frenat. El partit d'extrema dreta aconseguiria 72 escons, 20 més que els obtinguts el 2019, quan en va treure 52. Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aconseguiria un empat tècnic amb l'oposició de Feijóo: el PSOE aconseguiria 102 escons, 18 menys que en els passats comicis quan va arribar als 120 diputats. Si bé és cert que el PP, segons l'enquesta d'El Confidencial arribaria als 104 escons i el PSOE als 102, si es mira l'estimació de vot es pot comprovar que el PP està al 25,5% i el PSOE al 25,7%.

Pel que fa als socis de Pedro Sánchez, Podemos, perd suport al Congrés i es queda amb 29 escons, sis menys que els que té actualment: 35. De qui també rasca vots el PP és de Ciutadans que s'enfonsa més que mai i les enquestes vaticinen que no aconseguirà ni un sol diputat i per tant desapareixerà del Congrés dels Diputats. Finalment, pel que fa a les formacions independentistes amb representació al Congrés, es queden amb uns resultats molt semblants als que tenen actualment: ERC manté els 13 diputats que ja ostenta, Junts en perd un i passa de 8 a 7 i la CUP manté els seus dos representants.

El 20 minutos també publica una enquesta on el PP i Vox sumarien majoria absoluta i junts arribarien als 177 escons, un més dels necessaris per a la majoria absoluta. Si es mira la part baixa de la forquilla, els dos partits de dreta obtindrien 169 representants. Aquesta enquesta mostra més diferència d'escons entre els dos partits més votats i atorga entre 115 i 119 representants al PP i entre 104 i 109 al PSOE.

encuesta el diario
Encuesta del 20 minutos

Sánchez demana ajuda al PP

L'esclat del CatalanGate es podrà veure reflectit, amb molta probabilitat, a les properes enquestes, però per ara el president Pedro Sánchez ja està buscant noves aliances per fer front a les possibles plantades amb les que es pot trobar per l'espionatge a més de 60 líders independentistes. Sánchez ha emplaçat aquest dimarts el PP a donar suport al decret de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna que es debat i vota dijous al Congrés dels Diputats, i que no té garantida l'aprovació pels recels d'ERC arran del cas d'espionatge amb Pegasus. La seva petició ha rebut la resposta del portaveu del PP a la cambra alta, Javier Maroto, que li ha recordat que Alberto Núñez Feijóo li va plantejar un pla de rebaixa d'impostos que fins ara ha ignorat. "Si no necessita o no vol els vots del PP digui-ho clarament i eviti menystenir les propostes que li estem fent", ha dit Maroto, però "si vol el nostre vot o el necessita, demanar el suport sense incloure cap proposta del PP no és ni seriós ni responsable".

L'intercanvi de parers ha tingut lloc en una nova jornada en què les formacions independentistes han reclamat al govern espanyol que assumeixi responsabilitats per l'espionatge, i en què el portaveu d'ERC al Congrés ha recordat al PSOE que els republicans poden tombar tot el pla legislatiu de l'executiu fins al final de la legislatura. Al Senat, en resposta a Maroto, Sánchez ha recordat que és "imprescindible" aprovar aquest decret per plantar cara als efectes de la crisi i millorar la vida dels ciutadans. Aquest, ha dit, és "un pla que vam tenir ocasió de poder acordar amb els sectors afectats, com el del transport, que topa al 2% l'alça del preu del lloguer, que augmenta l'IMV i amplia les llars considerades com a vulnerades". Per això el president espanyol ha emplaçat el PP a dir ja si donaran suport o no a la convalidació del decret. Una abstenció o un sí dels populars aplanaria molt el terreny a l'executiu espanyol perquè no el faria dependre dels vots d'ERC i Bildu.