L’arquitecte municipal sota el darrer mandat d’Ada Colau, Xavi Matilla, s’ha acomiadat aquest dijous del càrrec declarant el seu “amor” per la ciutat de Barcelona i defensant el model urbà dels comuns basat en la idea de les superilles, que considera un projecte històric i del futur perquè canvia el model urbà de la ciutat. Matilla, que ha exercit d’arquitecte municipal des del 2019, s’ha acomiadat hores després que Jaume Collboni confirmés que el rellevava per la qui va ser regidora d’ERC Maria Buhigas.

L’arquitecte ha expressat “agraïments eterns” a Ada Colau i Janet Sanz per haver-li fet confiança durant els darrers anys per liderar el controvertit projecte de les superilles de l’Eixample, que han estat àmpliament criticats per partits de l’oposició i que segons alguns estudis ja està aprofundint els problemes de gentrificació del centre de la ciutat. Per Matilla, un projecte com les superilles ha requerit de “valentia política”.

 

 

Matilla afirma en el seu fill que ha estat un privilegi ocupar el càrrec d’arquitecte municipal els darrers quatre anys sent “conscient de formar part d’una línia històrica que cal valorar, però també evolucionar”. L’arquitecte assegura que en el temps en què ha exercit el càrrec s’ha aconseguit “definir/visualitzar un nou model urbà de futur per a Barcelona que dona resposta a reptes ambientals i socials ineludibles i alhora, demostrar rigor, solvència i capacitat d’execució”.

El col·laborador de Colau afegeix que està convençut que “el procés de transformació urbana engegat aquests anys és la llavor de la Barcelona del futur i que amb perspectiva ho podrem valorar molt millor”. Entre els aspectes del model urbà dels comuns, Matilla ha defensat la “superilla, les transformacions a l’Avinguda Meridiana, Diagonal, Glòries i Via Laietana; programes Protegim les Escoles i Obrim Carrers; transformació espais firals Montjuïc; les futures estacions de Sants i La Sagrera, la nova Estratègia Litoral”.

L’arquitecte de Colau expressa el seu reconeixement als tècnics municipals i defensa que “la ciutat té en els equips municipals un valor increïble, totalment compromès amb la idea col·lectiva de ciutat, i que sovint no es valora prou”. Xavi Matilla anuncia que ara continuarà exercint com a arquitecte i professor a l’escola d’arquitectura, estenent el que ha aplicat aquest temps a Barcelona. L’arquitecte mostra el seu amor per Barcelona, “una ciutat meravellosa que cal cuidar perquè continuï sent una ciutat que també cuidi els seus veïns i veïnes”. Matilla conclou el seu fil desitjant sort Buhigas.