El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha assegurat aquest divendres que la unitat d'Espanya pertany "a l'ordre moral que s'asseu sobre la veritat", un ordre que al seu entendre és previ al pacte constitucional i trencar aquest principi suposaria "violar l'ordre moral".

Cañizares s'ha pronunciat en aquests termes en l'obertura de l'Any Judicial del Tribunal Eclesiàstic de València, davant del president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, que ha pronunciat la lliçó inaugural. Tot i que durant el seu discurs l'arquebisbe ha exposat que davant les peticions de reforma constitucional alguns dels punts haurien de ser estudiats, ha considerat que "els principis en els quals s'asseu la Constitució són bàsics i difícilment reformables".

Entre ells, ha destacat "la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols", l'actual reconeixement de l'ordre polític i la pau social, i els principis referents a la dignitat de la persona, els drets inviolables, el respecte a la llei i als drets de la resta de persones. 

"Són principis anteriors a la mateixa Constitució i formen part integrant del patrimoni cultural i moral que ens configura com a persones i pobles", insistit. Cañizares ha recordat que "el consens amb què es va elaborar la Constitució no va crear ni aquests drets ni va constituir un pacte en virtut del qual es forja la unitat de la nació espanyola" i que són principis que "pertanyen a l'ordre previ sobre el qual s'asseu l'ordre polític, un ordre moral que s'asseu sobre la veritat". En aquest punt, ha assenyalat que trencar-los "suposaria violar l'ordre moral".