Arnaldo Otegi té avui una agenda bastant atapeïda. L'exportaveu de Batasuna i actual secretari general de Sortu ha arribat aquest dimarts al migdia a Catalunya, on hi passarà tres dies.

Sens dubte, la jornada d'aquest dimecres serà la més intensa, la més mediàtica i la que aixecarà més polseguera a nivell polític perquè tindrà lloc bàsicament en els passadissos i les sales del Parlament de Catalunya. 

La jornada maratoniana del líder de l'esquerra abertzale començarà a les 8:30 amb una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Després, Otegi es dirigirà al Parlament, on a les 12:30 es reunirà amb els portaveus de la comissió d'Exteriors i la seva presidenta, la convergent Marta Pascal, qui a petició de la CUP ha convidat la resta de grups parlamentaris a participar de la trobada.

No obstant, en aquesta reunió només hi assistiran els representants de JxSí, CSQP i la CUP. Per part dels ecosocialistes hi participaran els diputats Joan Josep Nuet i Albano Dante Fachin.

Posteriorment, a les 15 i durant la pausa que es farà al ple del Parlament per dinar, la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell rebrà Otegi al despatx d'audiències, atesa la seva condició de "secretari general d'un partit", Sortu.

D'aquesta manera, Forcadell fa cas omís de les peticions de PP i C's per evitar-ho, ja que consideren que amb la visita del líder basc "s'està denigrant les institucions". De fet, el líder popular Xavier García Albiol ha contraprogramat també a les 12:30 una reunió amb les associacions de víctimes del terrorisme.

Després de la trobada amb Forcadell, Otegi continuarà la ronda de contactes amb els grups independentistes. Primer, es reunirà amb la direcció de JxSí. De fet, el portaveu dels junters, Roger Torrent, ha emmarcat la visita d'Otegi dins de la "normalitat institucional i democràtica". "És una figura clau en la política d'Euskadi i de la reconciliació i la pau; per tant, ens interessa parlar amb ell", defensava aquest dimarts des del faristol del Parlament.

La segona reunió informal també a la tarda serà amb la CUP. En principi, està previst que hi sigui tot el grup parlamentari al complet. De fet, el seu portaveu Albert Botran celebra i considera "encertat" que el Parlament obri les portes a Arnaldo Otegi. 

Després de les reunions al Parlament, Otegi participarà en un debat obert a les 19h sobre els processos sobiranistes català i basc, organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). Un acte, a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, on s'han acreditat gairebé un centenar de mitjans i s'han exhaurit les 1.300 entrades previstes. 

Durant la conferència també intervindran el número 2 d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, i l'exdiputat de la CUP, David Fernàndez. De fet, tots dos van anar a rebre Otegi quan va sortir de la presó de Logronyo el passat 1 de març, després de sis anys i mig de reclusió. 

La visita a Barcelona se suma a la gira que el líder de l’esquerra abertzale va començar fa unes setmanes per Europa, i que de moment l’ha portat a Irlanda, el Regne Unit i Bèlgica. De fet, dijous al matí tindrà també un contacte més de caire partidista amb la CUP. Cal tenir en compte, que el País Basc celebra eleccions autonòmiques aquesta tardor i Otegi sona com a candidat per EH Bildu, en un intent de recuperar l'electorat perdut a favor de Podemos.