El portaveu d'EH Bildu i secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha pronosticat aquest divendres que el procés sobiranista català no té tornada enrere i està convençut que Catalunya "té un president de la Generalitat que anirà fins al final".

"No és possible ara mateix parar aquest procés. La clau és la gent. Si la gent s'aboca amb el procés, aquest tindrà moltes garanties. L'Estat espanyol és molt rancorós. Més us val guanyar", ha avisat en un acte celebrat en el Ateneu Barcelonès amb l'exdiputat de la CUP en el Parlament David Fernàndez.

Un dia abans que la CUP decideixi si vota o no els pressupostos catalans -clau perquè hi hagi referèndum o la legislatura acabi abruptament-, ha afirmat que només la desunió sobiranista frenarà el procés: "L'Estat fia la seva esperança a què el poble de Catalunya avorti per ell mateix el procés".

CUP i pressupostos

Davant d'un auditori on hi havia diversos diputats de la CUP, com Mireia Vehi, Albert Botran i Mireia Boya; Otegi ha assegurat que creu que els anticapitalistes i els partits sobiranistes estaran "a l'altura del moment".

En la vigília de la reunió del consell polític sobre els Pressupostos, Otegi ha afirmat que està "convençut" que els antisistema estaran "a l'altura del moment històric" i que faran "el millor per al procés sobiranista". Després de fer broma amb el fet que "potser empaten, ha ressaltat que la CUP ha fet unes propostes polítiques "socialdemòcrates" per als pressupostos que seria "bo" que es consideressin si es vol avançar cap a "un Estat -català- que cuidarà la gent".

Encara que no s'ha pronunciat sobre el sentit de vot que hauria de donar la CUP als Pressupostos, Otegi ha remarcat que l'Estat té l'"estratègia" d'esperar que siguin els sobiranistes els que "col·lapsin" el procés sobiranista per no posar-se d'acord: "No els ha funcionat, però segueixen amb aquesta intenció", ha afegit.

El dirigent abertzale ha opinat, també, que el Govern central no ofereix el referèndum, ni creu que ho farà, perquè "per a Espanya la solució democràtica de Catalunya és una tragèdia". Però Otegi ha considerat que el procés català "no té volta enrere" perquè té al capdavant un president de la Generalitat que "anirà fins al final".

Protesta davant l'Ateneu

Mig centenar de persones, convocades per l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, han protestat davant de les portes de l'Ateneu, amb pancartes d'"Otegi assassí", "David Fernández, amic d'assassí" i "Catalunya no oblida".

A la mobilització s'hi ha sumat el regidor de Ciutadans Francisco Sierra, així com una trentena de membres de Somatemps. Per evitar incidents, un cordó policial ha evitat que els manifestants s'acostessin massa a l'Ateneu i els ha mantingut a la plaça de la Vila de Madrid.