El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha admès que l’esquerra abertzale no va ser capaç d’interpretar “durant molts anys” el que “li demanava el poble”, ja que “la societat basca exigia que la fi de la lluita armada tingués lloc molt abans”. En la seva primera entrevista a EITB, la televisió pública basca -concedida primer en basc i seguidament en castellà-, després de la sortida de la presó, Otegi ha assegurat que s’alegra “de veritat i de tot cor” pel fet que actualment “els que patien la violència d’ETA avui visquin millor”.

Així, Otegi ha assumit que havia arribat “tard” a una fi de la lluita armada que la societat basca “exigia des de feia molt de temps” i alhora s’ha mostrat “orgullós” de la seva “aportació” per modificar l’estratègia de l’esquerra abertzale cap a vies exclusivament polítiques.

“Vam ser detinguts perquè vam portar la pau i plantejàvem que la lluita armada, la violència o el terrorisme, com en diuen alguns, havia de desapareixer d’aquest país”, ha afegit Otegi, que ha recordat que durant la seva estada a presó van morir la seva mare i la seva sogra, fets que el van ajudar a “empatitzar” amb el patiment de les víctimes d’ETA.

“M’he fet encara més humà a presó”, ha continuat Otegi, perquè ha viscut “què suposa que un bon dia et truquin i et diguin que una persona molt estimada ha mort, però això no m’ha convertit en rancuniós amb els que em van tancar a presó, m’ha portat a una reflexió molt més humana i profunda, que és entendre que també a aquells que van patir la violència armada d’ETA un bon dia els van trucar per dir-los que una persona estimada havia mort”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat