La precampanya feia presagiar una bronca permanent entre els socis de Govern, com a continuació de les desavinences públiques i airejades arran de la sentència. ERC i Junts per Catalunya semblaven haver enterrat la destral de guerra si més no durant unes hores i de cara a la galeria. Si durant la primera hora i mitja del debat a vuit de TV3  la sensació era que els candidats Gabriel Rufián i Laura Borràs havien acordat un armistici, a la segona part ha saltat el foc creuat i han arrinbat els retrets pels pactes postelectorals de les municipals. 

Les diferències han estat moltes al llarg dels darrers mesos. Les més recents i sonades, l'anunci del president Torra -sense previ avís als socis d'ERC- que la seva proposta per respondre a la sentència passa per validar la independència aquesta legislatura, i la gestió de la reacció policial contra les protestes al carrer.

Però tot i aquest pòsit, així com l'altra cap de llista independentista present avui al plató de Sant Joan Despí sí que ha disparat des del minut u contra JxCat i sobretot contra ERC, aquests dos últims han començat destinant els esforços a combatre els altres flancs. Rufián s'ha dedicat en el PSOE i els Comuns, mentre que Borràs s'ha concentrat més en el PP, Cs i VOX. 

Durant els primers compassos del programa, Laura Borràs s'ha despenjat amb un oferiment públic a ERC i la CUP per fer un grup propi al Congrés dels Diputats. La proposta ha estat rebutjada instants després per Mireia Vehí, de la CUP. Rufián ha evitat respondre-hi. Ha estat passada l'hora i mitja de directe que la líder de JxCat s'ha dirigit a Rufián per demanar-li si s'abstindran a canvi de res en la investidura de Sánchez. I aquí és quan el representant republicà ha mossegat. "No som rivals", ha dit. Acte seguit li ha retret que "gratis és donar la Diputació al PSC perquè no la tingui Esquerra". La rèplica no ha trigat. Borràs ha convidat Rufián a trencar els pactes a la resta de municipis on s'ha deixat fora JxCat sent la força més votada. 

Amb tot, un dels moments més tensos del debat l'han protagonitzat, dos independentistes. La cupaire Mireia Vehí ha acusat Gabriel Rufián d'anar a un casament amb membres de l'Íbex 35. La notícia no era certa, perquè qui va assistir a aquell convit era Pere Aragonès, no pas ell. Quan el candidat d'ERC li ha dit que s'equivocava, ella s'ha indignat. Després de la publicitat Vehí ha demanat disculpes per l'error.