La presidenta de les Balears, Francina Armengol, es reunirà dijous que ve a Barcelona, al Palau de la Generalitat, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per fixar estratègies a favor de la millora del finançament. Tots dos presidents reclamen a l'Estat que es respecti el principi d'ordinalitat i una condonació del deute, segons ha afirmat el Govern balear en un comunicat.

L'executiu balear recorda que, en l'última liquidació del sistema de finançament autonòmic del 2014, Catalunya va passar del tretzè lloc, entre comunitats autònomes per recursos segons la seva capacitat tributària, al desè. Mentrestant, les Illes Balears van passar del segon al novè lloc.

Aquesta trobada és una devolució de la primera reunió oficial entre les dues comunitats que va tenir lloc el passat més de maig a Mallorca, i s'emmarca dins de la ronda d'aliances que el Govern balear ha establert també amb el País Valencià, Múrcia i Canàries.

En la cimera de maig, celebrada al Consolat de Mar i al Santuari de Cura, Armengol i Puigdemont van acordar fer un front comú per reclamar un finançament més just i poder atendre els problemes d'infrafinançament que pateixen històricament les dues comunitats per part de l'Estat.

Els dos mandataris també van anunciar que l'economista menorquí Guillem López Casasnovas formaria part d'una comissió d'experts amb l'objectiu de dissenyar un nou sistema de finançament.