El problema català no es resoldrà amb la via que ha optat el govern espanyol per a fer-ho. Així ho ha advertit la presidenta balear Francina Armengol, que ha visitat Rubí aquest dimarts al vespre per donar suport a la candidatura del socialista Miquel Iceta. “Una crisi territorial no s’arregla amb policia i política judicial, sinó des del diàleg i els consensos”, ha defensat. “Jo tampoc no vull ni he volgut mai una frontera entre les Illes Balears i Catalunya”, ha afegit. Ha apostat per un front comú de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià per aconseguir una Espanya realment federal.

“Des de les Illes i el País Valencià estem llençant moltes idees positives per canviar Espanya, i necessitem que Catalunya empenyi amb força”, ha assegurat Francina Armengol, que ha demanat un president català que vagi a la conferència de presidents per fer pinya. S’ha dirigit especialment a Madrid: “El Govern d’Espanya ha d’entendre que Espanya serà federal o no serà, ha d’entendre que Espanya serà plural o no serà”.

En aquest sentit, la presidenta balear s’ha aferrat al seu govern de coalició amb Més per Mallorca, un “govern de pacte, d’esquerres, que ha fet del diàleg una manera de governar”. Segons ha assegurat van “heretar una societat molt crispada” i, amb el diàleg, han aconseguit “retornar la pau social a les escoles, retornar la llengua a l’administració pública, retornar la dignitat a la televisió pública i retornar les emissions dels canals catalans”.

La presidenta socialista ha reivindicat la necessitat d’actualitzar la Constitució espanyola, perquè, malgrat que ha funcionat durant 40 anys, té problemes. I ha posat sobretot el focus en el finançament, perquè “els territoris que aportem més som castigats pel sistema de finançament”. “Quan parlem de finançament, parlem d’educació, de salut i de serveis socials”, ha apuntat. És per això que aplaudit iniciatives com la del candidat Miquel Iceta de condonació del deute públic. També que els territoris puguin “ens puguem corresponsabilitzar fiscalment”.

“Com pot estar orgullós de si mateix un país si s’enfronta?”, ha preguntat. Ha apel·lat al seny català i el diàleg, a la capacitat de trobar solucions, que considera que representa Iceta. “Tinc l’honor de presidir un petit país a la Mediterrània. En aquestes quatre illes no sentireu mai ningú dir que se sent balear, sinó mallorquí, menorquí, eivissenc o formenterenc. Però som conscients que junts som més forts i som capaços d’aconseguir més coses”, ha reivindicat. Ha demanat sortir de la Catalunya de la “brega continuada”.