La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha convocat el ple d’investidura de Pedro Sánchez per a aquest dimecres 15 i dijous 16 de novembre. Segons ha explicat aquest dilluns en una compareixença al Congrés dels Diputats, el primer dia de la sessió servirà per escoltar el discurs del candidat a la reelecció a partir de les 12 del migdia i el posterior debat amb els grups parlamentaris, i la primera votació, que ha de superar per majoria absoluta, es farà el dia següent, el dijous. En cas de necessitar una segona ronda, la votació es faria el dissabte 18 de novembre. Els càlculs de la presidència del Congrés és que Sánchez surti reescollit aquest dijous cap al migdia, prenent com a referència la votació que es va efectuar durant l'intent fallit d'Alberto Núñez Feijóo.

Amb els suports lligats de l'independentisme català després dels acords amb ERC i Junts, Sánchez sortirà investit previsiblement aquest dijous mateix, atès que divendres passat va acabar de tancar la resta de pactes. En primer lloc, el PSOE es va embutxacar el sí dels cinc diputats del PNB i el solitari de Coalició Canària. En total, són 179 vots a favor de la seva investidura, tres per sobre de la majoria absoluta. A la banda del no, s'hi ubicaran els 137 del PP, els 33 de Vox i l'únic d'Unió del Poble Navarrès, que en total s'eleven als 171. 

Pedro Sánchez es veu segur d'anar a sol·licitar la confiança del ple després d'una intensa negociació amb els partits independentistes catalans. El primer entrebanc el va superar en lligar els set vots d'Esquerra Republicana, amb qui va pactar la creació d'una empresa mixta participada pels governs català i espanyol que gestioni el traspàs de Rodalies, el desplegament de la llei d'amnistia i la condonació de part del deute del Fons de Liquidació Autonòmica (FLA).

Ara bé, l'os més dur de rosegar ha estat el de Junts per Catalunya, els set vots que va recollir la setmana passada després de negociacions intenses a Brussel·les entre el secretari d'Organització del PSOE, Santos Cerdán, i el president a l'exili, Carles Puigdemont. Amb els juntaires, els socialistes van acordar l'amnistia, de la qual se'n desconeix el text, un mecanisme de verificació i seguiment dels pactes i l'acceptació que els de Puigdemont demanaran un referèndum d'autodeterminació i la cessió del 100% dels tributs a la Generalitat. Per la seva banda, el PSOE no acceptava la validesa de l'1 d'octubre i reivindicava l'Estatut del 2006 com a via de consens per resoldre qualsevol conflicte entre Catalunya i Espanya.

 

Un dels enigmes que queden per resoldre és la tramitació de la llei d'amnistia, que encara no està registrada al Congrés dels Diputats. Els grups parlamentaris que l'impulsen (PSOE, Sumar, Junts, ERC, PNB, Bildu i BNG) encara no l'han firmada i està en espera de resoldre alguns serrells en el redactat, atès que no hi ha consens per incloure-hi els casos corresponents al lawfare. Sobre això, Armengol ha explicat que la tramitació de la possible llei "correrà el seu curs normal com qualsevol iniciativa". La Mesa del Congrés es reuneix aquest dimarts i si la norma entrés avui al Congrés, encara hi hauria de temps per qualificar-la.

Manifestacions ultra davant del Congrés: “Cal instar a la concòrdia”

A la presidenta de la cambra baixa li han preguntat just després de la seva compareixença sobre les manifestacions que aquests dies col·lapsen el centre de Madrid i converteixen la capital espanyola en un camp de batalla d’ultraespanyolistes contra la policia. Dimecres i dijous que ve hi ha convocades noves concentracions davant del Congrés dels Diputats, amb motiu de la investidura de Pedro Sánchez. 

Armengol no s’ha mostrat preocupada per si els ultres que es concentrin aquests dies davant la cambra intenten entrar-hi, com va passar amb els trumpistes que van entrar dins del Capitoli nord-americà. “Crec molt en el diàleg i en el consens, i en unir els espanyols a través del diàleg”, ha assegurat la presidenta del Congrés dels Diputats, a banda d’afirmar que “cal instar a la concòrdia”, en comptes de la “crispació i la divisió”. “És molt important que en un moment com el que vivim apreciem la democràcia, les institucions i el diàleg com a forma d’entendre’ns”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!