El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va fer públic una declaració institucional en contra de l'amnistia acordada entre Junts per Catalunya i el PSOE. Malgrat que el text de la llei encara no està presentat i no s'ha fet públic el document, el bloc conservador del CGPJ, prorrogat durant gairebé 5 anys, va aprovar per majoria aquesta declaració. El seu president, Vicente Guiarte, es va abstenir en la votació, eximint-ho al fet que encara no hi ha cap redactat presentat. Tot i això, Guilarte es mostra crític amb la possibilitat que la llei d'amnistia incorpori el lawfare, qüestió indispensable per Junts per Catalunya en l'acord. De fet, en una entrevista a l'ABC, el president del CGPJ alerta de "l'augment de la ingerència política" en el poder judicial, malgrat que es mostra respectuós a l'hora de fer pronunciaments sobre textos legislatius. 

🔴 Manifestacions del 12 de novembre contra l'amnistia, DIRECTE | Última hora de les protestes a Madrid

Sobre el lawfare, Guilarte avisa que si s'activa "suposaria una intromissió del parlament al Poder Judicial". "Una crítica posterior del que un jutge hagi dit conforme a la legalitat vigent", diu Guilarte, qui creu que seria una ingerència. "La crítica que es pugui realitzar d'aquesta aplicació per part de qui estigui legitimat per a fer-la resultarà legítima; el que seria inadmissible és que el Parlament revisi com apliquen els jutges aquesta llei", diu Guilarte davant la possibilitat que el text de la llei d'amnistia reculli com s'ha d'aplicar. Tot i això, des de Junts i el PSOE ja han avisat que el terme lawfare és un concepte polític i que el mot com a tal no surt en cap cas a la llei.

Les interferències judicials

Tot i això, considera que els termes acordats entre Junts i el PSOE són "ambigus". "La meva idea personal és que uns han de respectar la independència judicial i altres hem de respectar la independència parlamentària", subratlla Guilarte, qui avisa que no criticaré cap llei que surti del Congrés dels Diputats. Malgrat tot, sí que considera que un acord entre dos partits encara s'emmarca dins del "debat polític" i que no suposa una "confrontació real amb les nostres regles i principis institucionals". Tot i això, avisa: "Si això es veu plasmant en iniciatives legislatives més concretes que específicament qüestionin la independència judicial i la separació de poders sí que seria més greu". 

Així mateix, opina que les "interferències en l'activitat jurisdiccional obliguen al Consell General del Poder Judicial a convertir-se gairebé en un activista polític". "Hi ha moltes iniciatives, encara que siguin embrionàries, que impliquen aquesta escalada de perversió d'un sistema com és el d'absoluta independència de poders que teòricament tots acceptem", subratlla. 

La renovació del CGPJ

Preguntat per la legitimitat que té el Consell General del Poder Judicial després d'estar gairebé 5 anys prorrogat, Guilarte considera que sí que en té, malgrat que subratlla la qüestió del "perímetre de la legitimitat". De fet, demana una reforma del sistema d'elecció del CGPJ als partits polítics, ja que "el sistema actual està absolutament esgotat".  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!