Pedro Sánchez ja té tots els suports necessaris per tornar a ser investit president del govern espanyol. El PSOE i el PNB han tancat un acord d'investidura perquè els diputats capitanejats per Aitor Esteban al Congrés dels Diputats donin el seu 'Sí' a mantenir el líder socialista a la Moncloa. Segons informen fonts de la formació basca, l'escenificació de l'acord es farà a través d'una fotografia conjunta entre Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar, el màxim responsable del PNB. La signatura de l'acord tindrà lloc a les 11 h, a Madrid. Segons informen des de la formació nacionalista basca, el pacte amb els socialistes comportarà per a Euskadi "grans avenços en l'autogovern, l'àmbit laboral i el suport a l'euskera".

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

Amb aquest pacte, el PSOE ja ha tancat tots els suports necessaris per a la investidura de Sánchez: Sumar, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, Bildu, PNB i BNG. Els socialistes també volen afegir a l'equació el vot afirmatiu de l'única diputada de Coalició Canària a la cambra baixa, i hi ha converses entre les dues formacions. Però es tracta d'un vot que no és necessari per investir Pedro Sánchez. Els canaris han insistit, fins ara, que sempre estaran oberts a investir un president espanyol que es mostri obert a "complir amb l'agenda canària".

La fotografia

Fins ara, Pedro Sánchez només s'ha fotografiat un cop en la signatura d'un acord: el de reedició de la coalició amb Yolanda Díaz. Amb les altres formacions no ha passat el mateix: Santos Cerdán amb Junts per Catalunya, Félix Bolaños amb Esquerra Republicana i María Jesús Montero amb el BNG. No hi ha hagut fotografia amb Bildu, però. La fotografia, doncs, entre Sánchez i Ortuzar és un gest per la importància dels socialistes de tancar un acord amb el PNB. Els nacionalistes bascos tenien certs recels amb el PSOE, perquè consideraven que el govern espanyol havia incomplert alguns dels seus acords.

 

Una altra qüestió que també conté aquest acord que garanteix a Pedro Sánchez la continuïtat a la Moncloa és un avançament "en el marc basc de relacions laborals". Es tracta d'un tema primordial pels nacionalistes bascos. Així ho van defensar durant la legislatura passada, cosa que va dur la formació a votar en contra de la reforma laboral, aquella norma salvada a l'últim minut a conseqüència d'un error en el vot del popular Alberto Casero.

Els dies 15 i 16 de novembre es perfilen per a la investidura

Sigui com sigui, i com confirmaven a ElNacional.cat fonts de la direcció socialista aquest dijous, la intenció del PSOE és celebrar el ple d’investidura els dies 15 i 16 de novembre. No està tancat, no és definitiu, però són les dues dates que es perfilen a la sala de màquines de Sánchez. Al cap i a la fi, com que tots els acords del PSOE assolits amb altres formacions impliquen un ‘Sí’, esperen tenir Sánchez investit en la primera votació, sense necessitat d’una segona volta.

Cal recordar, tot i això, que la data de la investidura haurà de ser anunciada per la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol. No necessita, però, que es reuneixi amb la Mesa, ja que fa uns dies va habilitar tots els dies que quedaven fins al 27 de novembre per celebrar la investidura en qualsevol moment. Armengol, doncs, anunciarà la data del ple un cop mantingui una reunió amb Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!