La Comissió Europea ha demanat a l'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) que investigui si el cas Koldo va afectar els fons de la Unió Europea. "La Comissió Europea prendrà totes les mesures necessàries per protegir el pressupost de la Unió Europea i té tolerància zero amb el frau", ha assegurat a Europa Press un portaveu comunitari, en ser qüestionat pel cas i el seu impacte a les arques comunitàries. Segons aquesta font, els serveis comunitaris estan en "estret contacte" amb les autoritats nacionals responsables de la gestió dels fons europeus, és a dir, el Ministeri d'Hisenda, per determinar si hi ha diners comunitaris "involucrats" en el presumpte cobrament de comissions il·legals en la compra de mascaretes durant la pandèmia pel qual va ser detingut Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos quan aquest era ministre. El portaveu ha assegurat que des de Brussel·les segueixen la qüestió "molt de prop" i ha assegurat que ja han remès els detalls del cas Koldo a l'OLAF perquè segueixi "investigant".

De fet, la Fiscalia Anticorrupció va enviar el passat mes de juny a la Fiscalia Europea (EPPO), els contractes del cas Koldo signats amb els governs autonòmics de les Balears i Canàries que lideraven Francina Armengol i Ángel Víctor Torres respectivament. Les adjudicacions, per valor de 15,3 milions d'euros, es van fer amb fons europeus, de manera que són competència de l'òrgan comunitari. Segons consta a la querella que va presentar Anticorrupció, el Servei Canari de Salut va adjudicar quatre contractes entre l'abril i el maig del 2020 per un valor de 12 milions d'euros, d'acord amb les dades que recull la querella del Ministeri Públic. En el cas de l'administració balear, consta un contracte adjudicat pel Servei de Salut de les Illes Balears el maig de 2020 per 3,7 milions d'euros per al subministrament de mascaretes FFP2. Posteriorment, aquest mateix dimarts, la Fiscalia de Las Palmas ha presentat una querella en què acusa de malversació, blanqueig de capitals i frau a Hisenda quatre empresaris que van vendre material sanitari al govern de les Canàries durant la pandèmia de covid per import de gairebé 23 milions d'euros.

El govern espanyol insisteix en la legalitat de tots els contractes

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha assegurat aquest dimarts que tots els contractes signats per l'administració durant la pandèmia es van fer "conforme a la legalitat" i que tots van ser auditats pel Tribunal de Comptes i la Intervenció General de l'Estat. "El govern espanyol és absolutament implacable contra la corrupció i impecable en el seu comportament", ha assegurat Alegria a la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres. A més, la ministra ha assenyalat que “a diferència de governs anteriors”, l'executiu actual “va arribar amb el màxim compromís amb la transparència i l'exemplaritat”, un compromís que “segueix avui tan vigent i infrangible com el primer dia”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!