La presidenta socialista de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assenyalat aquest dijous que la "crispació territorial" que es viu a Catalunya "només es pot arreglar des del "diàleg i l'entesa", i no només a la societat, també entre els governs.

En declaracions als mitjans després de reunir-se amb el ministre de Foment, José Luis Ábalos, la presidenta balear ha respost així a una pregunta sobre la campanya de Ciutadans per retirar llaços grocs dels espais públics catalans i les recents agressions per aquest assumpte.

En aquest sentit ha valorat Armengol la decisió del govern de Pedro Sánchez de restablir el diàleg amb el Govern i intentar normalitzar la situació.

La responsable autonòmica també s'ha referit a la polèmica pel futur del Valle de los Caídos i a la decisió última de Sánchez, que vol que sigui un cementiri civil i no un museu de la memòria.

Armengol ha afegit que, com a ciutadana compromesa i com a membre d'un govern, és partidària de fer justícia a la memòria històrica i, per tant, s'ha mostrat convençuda que la proposta que faci al final el govern espanyol serà "raonada, consensuada i lògica".

La presidenta balear ha dit que desconeix si hi ha un àmbit de negociació entre el govern de Sánchez i el PP per arribar a una solució de consens, però ha valorat la decisió de l'Executiu espanyol d'exhumar les restes del dictador del Valle de los Caídos i de treballar en la "dignificació de la memòria de les víctimes i els seus familiars".