La roba ha esdevingut, especialment en els darrers temps, un element a tenir molt en compte entre la classe política. Des de les samarretes reivindicatives de la CUP a l'estilista de referència d'Esquerra, Marta Pontnou, que és una referència dels estilismes als mitjans de comunicació. Des d'Unidas-Podemos tampoc es queden enrere. Més enllà de la roba, la qüestió és més extensa i repercuteix en l'estil de cada personatge. A tall d'exemple, la famosa cua de Pablo Iglesias que va desaparèixer al mateix temps que aquest ho va fer de l'esfera política.

Amb el vestir de cadascú, es diuen moltes coses. I la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, tampoc es queda enrere. La seva visita ahir a Barcelona representa de manera abstracta, el paper que el seu partit té en coalició amb el de Pedro Sánchez al govern espanyol: navegar entre dos mars, demanar una taula de diàleg i reconèixer Catalunya com una nació. Però a la vegada, posar condicions a la taula i dir que ara "no toca" parlar d'un referèndum. El mateix símil podem trobar amb la qüestió de l'ampliació de l'Aeroport del Prat: s'oposen a través dels mitjans i twitter però no entren en la confrontació amb els seus socis del PSOE. De fet, la mateixa ministra socialista de Transports, Raquel Sánchez, assegura que Díaz "coneix el projecte i no ha mostrat cap mena d'oposició".

Ahir, la vicepresidenta espanyola va visitar, juntament amb l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i l'alcalde del Prat Lluís Mijoler, el paratge natural de la Ricarda: 135 hectàrees enganxades a l'aeròdrom que acull una llacuna clau per a prevenir la salinització al Delta del Llobregat i conservar algunes espècies protegides. Des d'allà, Díaz va assegurar que "si molts polítics fessin una visita, canviarien de parer sobre el futur d'aquesta zona" condicionada a la construcció de la tercera pista de l'Aeroport. Després d'aquest passeig, Díaz es va plantar a la seu de Foment del Treball i es va reunir amb el seu president, Josep Sánchez-Llibre, qui demana més cooperació empresarial amb l'Estat. Precisament, des de Foment estan rotundament en contra de la interrupció del projecte del Prat i s'oposen als postulats de Colau, amb qui la vicepresidenta s'havia reunit una estona abans.

Aquest contrast de personatges i posicions, va en paral·lel a la representació que Díaz va voler donar d'ella mateixa. Més enllà de les incongruències en els discursos, la vicepresidenta va optar per visitar la Ricarda amb un look més propi dels seus companys de partit d'Unidas-Podemos: una bufanda, sabates esportives, el cabell sense cap mena de pentinat i un conjunt sobri de pantaló i jaqueta negra amb una samarreta bàsica blanca. Veient-la al costat de Colau, anaven totalment coordinades. 

c166cdd0b47107923b348f8949eae81cd45dc5c48103430417a60dee954d17cc937840ce08e27f56Yolanda Díaz de visita a la Ricarda

En canvi, des de la seu de Foment, el discurs de la vicepresidenta i la roba van ser una altra cosa. Si ens fixem en els detalls, va fer un canvi radical: amb poc marge, li va donar temps de pentinar-se, fer-se un bon recollit i, fins i tot, posar-se complements com una polsera ben extremada. D'altra banda, va deixar els pantalons de la Ricarda per un vestit i el calçat esportiu per sabates de taló. La seva imatge era molt més institucional.

ac4792e2c6d42fb8a2f397cb764f1a5fde2723df41b80075630650d5e6e4d5cd9f4f77b129fd3b61Yolanda Díaz a Foment del Treball

Pantaló i bambes per la Ricarda, vestit i talons per Foment del Treball. La dualitat de roba de Díaz sembla una metàfora del paper que juga Unidas-Podemos a l'escena política. I la vicepresidenta d'Unidas-Podemos demostra, d'aquesta manera, tenir una gran facilitat per mimetitzar-se en tots els terrenys.

Fotografia de portada: imatge de recurs de Yolanda Díaz