Un vaixell de l’Armada Espanyola, el ‘Tornado’, va ordenar diumenge a dos vaixells comercials ancorats prop de Gibraltar que abandonessin les aigues on eren, per considerar-les espanyoles. El ministeri d’Exteriors espanyol ha justificat l’actuació del vaixell en considerar que va tenir lloc en el “mar territorial español" i que per tant, estava “desenvolupant en aquelles aigües les missions que tenia encomenades i li corresponen de manera habitual”, ja que les aigües que envolten el Penyal són on "Espanya projecta la seva sobirania d’acord amb el Dret Internacional".

Ara bé, segons el relat dels fets del diari ‘Gibraltar Chronicle’, el patruller espanyol va forçar els dos vaixells, 'Ivor Accord' i 'Great Victor', a "augmentar la velocitat i abandonar les aigües territorials”, fet que va provocar l’enviament d’un vaixell i una llanxa zòdiac de la Marina britànica en direcció al ‘Tornado’, que aleshores va allunyar-se lentament.

Aquest és el segon incident provocat pel ‘Tornado’ en les últimes dues setmanes, ja que per al Regne Unit suposa una “incursió en aigües territorials britàniques de Gibraltar” i, per tant, una “violació de la seva sobirania”. Des del punt de vista espanyol, només són aigües territorials birtàniques les que formen part estrictament del port.