L'economista Xavier Sala-i-Martin ha defensat l'ampliació de l'aeroport del Prat, amb l'argument que així es podran ampliar els vols intercontinentals. Aquesta seria la via per convertir Barcelona en un centre on les empreses internacionals hi vegin un atractiu on posicionar-se.

Sala-i-Martin ha manifestat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, que l'ampliació no seria per poder rebre més turistes, sinó perquè grans empreses que vulguin ubicar una sucursal a una ciutat europea estratègica com Barcelona tinguin més connexions. "Si això requereix ampliar l'aeroport, que s'amplïi. Si hi ha alguna altra solució alternativa, que jo desconec, que la utilitzin. Però la prioritat és connectar Barcelona amb el món", ha afegit.

L'economista ha advertit que les grans empreses multinacionals prefereixen instal·lar les seves sucursals a llocs on tinguin un vol directe. És molt diferent haver de fer escala, a no fer-la. Per tant, si Barcelona no té aquests vols intercontinentals, aquestes empreses aniran a parar a Madrid i es perdrà la capacitat de tenir sous més elevats i una economia molt més competitiva, ha avisat.

Segons ell, a molts països aquestes millores d'infraestructura han permès a ciutats que no són la capital de l'Estat, poder competir amb èxit. "A Itàlia l'aeroport més gran no és el de Roma, és el de Milà. Passa el mateix a Alemanya, on l'aeroport més gran és el de Frankfurt, no el de Berlín. I són ciutats que tenen grans empreses, capaces de pagar grans salaris", ha afegit.

Sala-i-Martín desconeix si l'ampliació de l'aeroport és l'única solució possible, però afirma que és necessari que Barcelona es pugui comunicar fàcilment amb Amèrica, Àsia, Àfrica o Oceania. 

La proposta que ara està estudiant el Govern i Aena és allargar la tercera pista uns 500 metres, fins a l'estany de la Ricarda, amb una inversió d'uns 1.700 milions d'euros en els 5 anys vinents. Unes 200 entitats del món econòmic han reclamat que les administracions es posin d'acord per consolidar l'aeroport de Barcelona com a hub internacional i incrementar-ne el flux de passatgers.