La junta de fiscals del Tribunal Suprem rebutjava el passat 6 de gener, per una majoria de 12 a 3, l’informe presentat pel ponent, Álvaro Redondo, que era contrari a investigar el president Carles Puigdemont per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. Es tractava de la posició de la fiscalia en resposta a l’exposició raonada que el magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va enviar al Suprem perquè l’alt tribunal es quedés la causa i investigués per terrorisme Puigdemont, els republicans Marta Rovira i Ruben Wagensberg i nou persones més. Ara, El Español ha tingut accés a l'escrit que va redactar el fiscal de Sala Fidel Cadena on s'exposen els arguments d'aquests 12 fiscals i on es refereixen a Puigdemont com un líder "carismàtic".

"No hi ha cap dubte que els fets encaixen perfectament en el delicte de terrorisme", afirma el text de Cadena que també apunta que onze d'aquests mateixos 15 fiscals van considerar, a més, que hi ha prou indicis perquè l'alt tribunal assumeixi el cas i investigui la implicació de Puigdemont. Els fiscals consideren que Puigdemont "ostentava el lideratge absolut" de Tsunami Democràtic i portava "les regnes" del moviment, que defineixen com un "grup organitzat de caràcter terrorista".

El "patrocini intel·lectual i ètic" de Puigdemont

El resultat de la votació dels fiscals del Suprem és l’evidència que bona part dels membres de la Fiscalia —dominada per la conservadora Associació de Fiscals— també ha pres partit obertament contra la llei d’amnistia, que impulsa el govern de Pedro Sánchez. També és un nou pols al Fiscal General de l’Estat, Álvaro García Ortíz, al qual 19 dels 30 fiscals del Suprem ja li van exigir que els defensés davant les crítiques de polítics independentistes catalans, com Junts, concretament de la diputada Míriam Nogueras

El text redactat per Fidel Cadena insisteix en la importància del paper de Carles Puigdemont i assegura que "la finalitat de totes les actuacions de Tsunami Democràtic, orientades, aprovades i afavorides per les directrius, suport públic i privat, i patrocini intel·lectual i ètic de Puigdemont, no era altra que desestabilitzar greument les estructures polítiques i econòmiques d'Espanya, alterant greument la pau pública en impedir els poders públics i, en concret el Tribunal Suprem, el compliment i execució de les seves sentències fermes". L'informe, a més, sosté que el Tribunal Suprem ha d'assumir la causa per, entre altres diligències, prendre declaració com a investigat al president a l'exili i també al diputat autonòmic Rubén Wagensberg. El diputat d'ERC i secretari quart de la Mesa del Parlament es va traslladar el passat 31 de gener temporalment a Suïssa per assessorar-se davant els moviments de la justícia espanyola que el vinculen amb Tsunami Democràtic. 

Els presumptes delictes

L'escrit assenyala els presumptes delictes comesos per Puigdemont i la resta dels que consideren que són responsables de Tsunami Democràtic: "Animat pels fins de subversió de l'ordre constitucional i desestabilització greu de les institucions democràtiques, impedint als poders públics el compliment dels seus fins, Tsunami Democràtic va desenvolupar [actuacions] amb perfecta ideació i estratègia i distribució de funcions", sosté. Els fiscals aprecien indicis, en primer lloc, de delictes greus de detenció il·legal terrorista en relació amb el bloqueig de l'aeroport del Prat a Barcelona. Consideren acreditada la impossibilitat que pogués accedir a l'aeroport l'ambulància d'urgències que s'encarregaria del trasllat a l'hospital del ciutadà francès Jean Claude Scherzinger, que va morir en patir un infart de miocardi.

Els fiscals també aprecien un delicte de lesions de gravetat especial patides per membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, causades mitjançant "substàncies perilloses i artefactes de pirotècnia tant al Prat com als carrers de Barcelona". "Han de ser considerades com a delicte de terrorisme en realitzar-se amb la finalitat d'atemptar contra la pau pública i forçar els poders públics a la inaplicació de la sentència del Tribunal Suprem", defensen.  En tercer lloc, el text fa referència a presumptes delictes de falsedat continuada en documents mercantils per les "falsificacions massives de bitllets i targetes d'embarcament que van fer els organitzadors de l'acció" per aconseguir que un gran nombre de persones accedissin a les instal·lacions de la T1 i T2 de l'aeroport de Barcelona. 

"És terrorisme"

Tots aquests presumptes delictes que s'han enumerat anteriorment, estan units, segons l'escrit dels fiscals, per un element comú que els converteix en delictes de terrorisme: l'objectiu de Tsunami Democràtic de "subvertir l'ordre constitucional, alterar la pau pública, provocar terror en una part de la població i la desestabilització greu de les institucions polítiques de l'Estat". Entre els arguments dels fiscals, expliquen que abans, al 2015, perquè es pogués parlar de terrorisme "feia falta l'existència de bandes o grups armats que recorreguessin a la violència contra les persones o les coses per provocar alarma o pànic, actuant de manera organitzada".

Apunten, però, que amb la reforma del delicte aquell mateix 2015, s'entén que els delictes de terrorisme "poden ser comesos, en tots els casos, per persones de forma individual o col·lectiva encara que no estiguin integrades en organitzacions o grups terroristes, sempre que persegueixin alguna de les finalitats establertes". Entre aquestes finalitats, segons consideren els fiscals del Suprem, hi ha les esmentades en el cas de Tsunami Democràtic

Els indicis contra Puigdemont

El text al qual ha tingut accés El Español, posa de manifest que Puigdemont "va estar informat des del principi de la constitució del grup organitzat (Tsunami)" i aporten com a prova missatges trobats al telèfon de Josep Lluis Alay.  A més, puntualitzen, "Puigdemont també apareix directament implicat en el llançament de la campanya de Tsunami Democràtic a través de xarxes socials, juntament amb altres líders independentistes com Oriol Junqueras".

Finalment, l'informe de Cadena destaca que, segons els fiscals, Puigdemont podria haver aturat el "desenvolupament dels delictes presumptament comesos" sempre que hagués optat per "retirar el seu suport carismàtic a Tsunami". Ara bé, lamenten que, en lloc de retirar el suport, "va animar a seguir amb les accions violentes que es van dur a terme amb el seu coneixement i consentiment".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!