Una vintena de fiscals de sala i fiscals del penal del Tribunal Suprem (TS) han alçat la veu en un manifest conjunt exigint al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que prengui "mesures i accions legals pertinents" contra Míriam Nogueras, portaveu de Junts per Catalunya al Congrés. Els fiscals denuncien els "atacs, insults i amenaces" dirigits per Nogueras a jutges, periodistes i alts funcionaris de la Guàrdia Civil. En el comunicat, expressen el seu "rebuig enèrgic" a les declaracions de Nogueras, que, dimarts passat, va sol·licitar "jutjar" les comissions del lawfare i "cessar" figures judicials, incloent-hi el president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, i l'expresident del CGPJ, Carlos Lesmes.

La reacció dels fiscals sorgeix com a resposta a les declaracions de Nogueras durant el debat al Congrés sobre la creació de la Comissió d'Investigació sobre l'Operació CatalunyaLa cap de files juntaire a la capital espanyola va referir-se a personalitats com el jutge del judici del procés, Manuel Marchena; el coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena; el tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos; el jutge Francisco Pérez de los Cobos; l’expresidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional Concepción Espejel; l’expresident del CGPJ Carlos Lesmes; el jutge d’instrucció del judici del procés, Pablo Llarena, i la instructora del cas de Sandro Rosell, Carmen Lamela, com a “personatges obscurs i indecents”. En el seu manifest, la vintena de fiscals del TS sol·licita a García Ortiz que prengui "mesures i accions legals de tot ordre" per preservar la legalitat i la independència dels tribunals.

En el seu discurs, Míriam Nogueras va criticar que els “còmplices de la politització de la policia i de la justícia espanyoles" serien “cessats i jutjats immediatament” en un “país normalitzat democràticament”. I va lamentar que, en canvi, a l’estat espanyol “tota aquesta gent té via lliure per continuar retorçant la llei i els drets i per acusar molts independentistes catalans de terroristes només per la seva ideologia”. I això, ha lamentat, “ha passat davant del silenci còmplice de molts” dels que aquest dimarts eren a l'hemicicle durant la tramitació de la llei d’amnistia.

Els signants del document conjunt consideren que les manifestacions de Nogueras són "indegudament qüestionades" i insten el fiscal general, com a "primer defensor i garant de l'ordre constitucional", a reaccionar davant fets que consideren "greument lesius" per a la dignitat personal i institucional dels afectats. Els fiscals recalquen que aquests atacs són "absolutament incompatibles amb l'ètica i el respecte institucional propis d'un estat de dret".