El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha manifestat en una entrevista a la revista especialitzada Redacción Médica, que el traspàs del MIR (metges interns residents) a Catalunya, és per aconseguir "atreure talent".

"Nosaltres gestionem Pediatria, tant en l'àmbit de l'Atenció Primària com Hospitalària. La gran majoria de la formació es fa en l'àmbit hospitalari. Això té efecte sobre l'elecció posterior que fan els especialistes sobre si opten per treballar més en l'àmbit Hospitalari o més en l'àmbit de l'Atenció Primària", ha explicat.

Segons Argimon, cal treure transcendència a la polèmica que s'ha creat a Espanya amb aquesta transferència, apuntada en la comissió bilateral Estat-Generalitat però que el govern espanyol ara ha descartat. "Puc entendre el soroll. Moltes vegades les coses que són de Catalunya acaben generant debat. Qualsevol projecte que tiri endavant, serà un projecte per atraure talent. No només de Catalunya, de tot arreu. La idea clau d'un sistema sanitari, un sistema que es basa en el coneixement, és l'atracció de talent. Tot el talent és benvingut vingui d'on vingui. Ho dic per si algú pensa que serà excloent, absolutament tot al contrari", ha afegit.

El conseller ha reconegut que la qüestió va per llarg i que per ara no s'ha començat a negociar. "És un tema que està sobre la taula i que es negociarà en els pròxims mesos, amb independència que hi hagi acord o no. Ja es veurà com acaben les negociacions bilaterals. Encara no tenim cap input, senzillament és un dels temes que s'han posat sobre la taula, però encara no s'ha començat a negociar", ha indicat. 

Argimon fa una valoració de l'actual MIR però subratlla que es pot millorar. "És una de les pedres angulars perquè la formació de postgraduats és clau. Evidentment hi ha coses millorables i jo crec que tots en som molt conscients. La meva valoració global sobre el sistema MIR és molt bona, però com tot és millorable", ha manifestat.

Evolució positiva

 

El conseller fa una valoració prudent de les dades de la covid, tot i reconèixer que l'evolució és positiva. "Fa dies que s'estan reduint els contagis a Catalunya. La incidència és de 325 a set dies i fa dues setmanes estàvem pràcticament al doble. S'està reduint el nombre de contagis. Sempre després dels contagis hem d'esperar dues setmanes o tres perquè es redueixi el nombre de persones que acaben ingressades als hospitals. Nosaltres pensem que ja hem arribat, per dir-ho d'alguna manera, al pic màxim d'ingressos als hospitals i l'UCI. Hem de ser molt prudents i esperar un parell de dies més per veure que aquesta tendència realment és així o no, si s'estabilitza o no", ha afegit.

Respecte a la possibilitat d'aplicar una tercera dosi de vacuna, com fan Israel i altres països, Argimon ha indicat que abans que res cal acabar l'actual procediment en la població catalana. "Primer hem d'acabar tot el procés de vacunació. Encara tenim alguns grups, els més joves, on queda un percentatge important per vacunar. La tercera dosi podria ser una realitat i serà una decisió que es prendrà de manera conjunta. Si es pren aquesta decisió, segurament necessitarem reforços, com podrien ser els Tècnics en Cures Auxiliars d'Infermeria. Encara ens queda un pas, que és acabar amb el procés de vacunació i després pensar en una tercera dosi, si és que és necessària basant-nos en les evidències i estudis", ha apuntat.