El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha estat molt crític amb la gestió de Madrid de la pandèmia de coronavirus. "Demano (a Madrid) que es prenguin decisions i que deixin de marejar la perdiu. Porten una setmana llarga marejant la perdiu".

Un dels problemes, segons Argimon, és que les autoritats sanitàries han descartat realitzar PCRs a contactes estrets dels casos d'asimptomàtics que es detectin a les escoles. Això, ha argumentat, només es produeix quan s'està en una fase de mitigació d'una pandèmia com la que es va arribar als mesos de març o abril. "Us recordo les mesures que es van prendre llavors?", ha preguntat Argimon, en referència al confinament.  

Pedro Sánchez Isabel Díaz Ayuso banderes EFEEl president espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en la reunió que van mantenir el passat dilluns 21 de setembre per abordar la crisi sanitària a Madrid / EFE

Restriccions en mobilitat

En aquest sentit, ha indicat que Espanya és un sistema radial on la gent viatja constantment a Madrid. "I no dic només Barcelona-Madrid, sinó també València-Madrid, Saragossa-Madrid", ha exposat com a mode d'exemple. Per això, tot i que ha descartat donar mesures concretes, ha exigit que es limiti la mobilitat a la comunitat de Madrid. La presidenta d'aquesta regió, Isabel Díaz Ayuso, que ha confinat 37 regions sanitàries de la comunitat, rebutja tancar de manera categòrica tota la regió.  

 

A més, Argimon ha abordat que existeix una necessitat de diàleg entre el govern espanyol i el de Madrid per abordar les mesures pertinents per fer front la pandèmia, en aquesta comunitat on la situació s'ha desbordat. Ara bé, tot i que el dilluns de la setmana passada el president espanyo, Pedro Sánchez, i Ayuso es van reunir per instaurar una taula de treball per combatre la Covid-19, la realitat és que les relacions són tenses i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, contempla prendre el control en aquesta comunitat. 

Situació a Catalunya

Pel que fa a Catalunya, Argimon ha apuntat que aquesta setmana les dades són millors que l'anterior. "Crec que ens haurem d'acostumar a aquesta serpentina", ha dit Argimon, qui ha explicat que la tendència és que les dades ballen cada setmana cap amunt o a baix. Per això, ha valorat que el repte és que no se superi els pics més alts de la corba, mentre que es vagi imposant la tendència a la baixa.
 

 

En el cas dels brots de la Cerdanya i Girona ha manifestat que estan controlats. Tot i això, ha anunciat que es mantindran les restriccions a Girona i Salt. D'altra banda, ha comunicat que hi ha un brot a una empresa de les Terres de l'Ebre on s'han infectat el 22% dels treballadors. Per aquest motiu, en aquesta darrera regió també es mantindran restriccions per combatre la pandèmia i es realitzarà un cribratge massiu.