La nova reunió entre el govern espanyol i la Comunitat de Madrid ha estat un nou fracàs. Aquest dilluns s'han trobat, a la seu del Ministeri, els equips del ministre Salvador Illa i el de la conseller Enrique Ruiz Escudero. L'objectiu era redreçar les coses, després d'uns dies d'escalada, però no hi ha hagut cap entesa. Ara per ara, l'Estat es resisteix a prendre les regnes de la situació i intervenir el govern autonòmic. Però ha advertit que, si no es prenen ara decisions, les mesures seran encara més dures.

En roda de premsa des de La Moncloa, Salvador Illa ho ha resumit així: “Cal actuar amb determinació per a prendre el control de la pandèmia. Estem en l’escenari d’emplaçar de nou perquè prengui aquestes mesures sense dilació. I esperem que sigui atès”. Ha evitat posar terminis a aquest ultimàtum: "Com abans millor". Malgrat ser preguntat i repreguntat per una possible intervenció, no ha volgut especular més.

Salvador Illa ha fet una exposició de les dades per a avisar que “no s’ha de prendre com un joc”, sinó que “no està pres el control de la pandèmia” i cal actuar. Ha assenyalat com la Comunitat de Madrid ha comunicat la major xifra de la segona onada —1.400 més que el cap de setmana passat—, que en l’última setmana ha registrat 223 morts —43 més que la setmana anterior— o que la positivitat en les PCR és del 20,7%, el doble de la mitjana espanyola. Hi ha transmissió comunitària i és preocupant.

El ministro ha insistit en les seves recomanacions. La primera, restringir la mobilitat a tots els municipis amb una incidència acumulada superior a 500 casos per cada 100.000 habitants. Però també prohibir el servei en barra o reduir les terrasses al 50% a tota la Comunitat de Madrid. No només això, sinó que ha assegurat que no es poden descartar més mesures. “Ja anem tard, cal actuar amb determinació”, ha defensat el dirigent espanyol. Ha retret a les autoritats madrilenyes la seva actitud: “Quan un va al metge, vol que li diguin la veritat. Estem en aquest espai de cooperació reforçada per ajudar, però demanem que es deixi ajudar i escolti i vegi les dades tal com són”.

“No ens hem d’enganyar, venen setmanes molt dures en les quals cal actuar amb determinació”, ha reiterat el ministre de Sanitat. “Si no ho fem, caldrà prendre decisions encara més dures”, ha advertit.

L'espai de cooperació acordat entre Ayuso i Pedro Sánchez va funcionar unes noves hores. La reunió d’aquest dilluns tractava de calmar les aigües i no se n'ha sortit. Les diferències van explotar divendres i de forma pública, amb dues compareixences de premsa en paral·lel. A la banda madrilenya, el govern autonòmic anunciava el confinament de vuit àrees de salut més, una ampliació quirúrgica. Des de La Moncloa, el ministre Salvador Illa intervenia per a reclamar el confinament de tota la capital espanyola, una recomanació que l’executiu de Díaz Ayuso havia deixat en un calaix.

Madrid no es mou

El govern d'Isabel Díaz Ayuso no s'ha mogut d'allà on era. En una roda de premsa posterior, el conseller de Salut ha insistit que, per tenir en compte el criteri de la incidència acumulada de 500, s'ha d'aplicar a tot l'Estat. Han tornat a demanar explicacions sobre aquest criteri. De la mateixa manera, Enrique Ruiz Escudero ha afirmat que Salvador Illa no li ha traslladat cap termini ni ultimàtum per a endurir les mesures. Ha rebutjat qualsevol mena d'"imposició"; les decisiones les volen continuar prenent ells.

Guerra de xifres d'Ayuso

Isabel Díaz Ayuso s’entesta: ella està encertada. Durant la trobada entre el seu conseller de Sanitat i el ministre Illa, la presidenta madrilenya ha aprofitat per piular dades segons les quals els ingressos hospitalaris i els d'UCI s’han “desplomat" a la Comunitat de Madrid durant l'última setmana. En concret, les hospitalitzacions haurien baixat un 66% i les UCI, en un 11%. “La nostra estratègia sanitària funciona”, ha defensat la dirigent conservadora. Unes dades que contrasten, i molt, amb les exposades pel Ministeri de Sanitat.