El secretari de Salut Pública del Govern, Josep Maria Argimon, ha advertit que cal explicar  a la població "exactament quins són els problemes" que planteja el repunt de la Covid i quines previsions hi ha sobre la seva evolució, i ha fet una crida a la "transparència".

"La ciutadania entén que aquest és un problema molt complex, que no té solucions senzilles. Hem d'explicar aquesta complexitat a la ciutadania", ha demanat.

2021 de "no normalitat"

Amb tot, el responsable de Salut Pública de l'executiu, que ha fet aquesta crida durant la seva intervenció en el primer acte públic organitzat per l'oficina de l'expresident Quim Torra a Girona, no ha avançat quines són les mesures que adoptarà el Govern per fer front al repunt de la pandèmia.

Quan el mateix Torra li ha demanat sobre les recomanacions de cara al Nadal, ha insistit a aconsellar quanta menys interacció i menys mobilitat, millor, per tal de reduir al màxim la sociabilització. 

A parer del secretari de Salut Pública, el 2021 es mantindrà en una situació de "no normalitat com la que hi havia el 2019".

Cansament dels professionals

Argimon ha advertit que amb el cansament que ja acumulen els professionals de la salut, "serà molt complicat si arriba aquesta tercera onada i colpeja amb força", perquè obligarà a tirar endavant amb estrès i fatiga emocional acumulada i obligarà a vigilar perquè "no passi factura".

També s'ha referit a les residències de la gent gran per advertir que caldrà replantejar el model. "Què volem per a la gent gran. On volem viure els nostres últims anys", ha explicat.

Finalment, ha advertit que aquesta és també una crisi social i econòmica, que generarà moltes dificultats i requerirà molts esforços, que obligarà a tenir "quantes més eines millor per poder lluitar contra aquestes desigualtats". Argimon ha subratllat que caldrà recuperar-se d'una situació d'alerta i emergència on s'està governant de "manera molt diferent". "Compte no acostumar-nos", ha avisat.

De la seva banda, també el doctor Bonaventura Clotet ha apostat per l'ús constant i adequat de la mascareta, la distància i la ventilació a les cases. "Ens hem de restringir a unes normes, que són dures però que són les úniques vàlides. És un Nadal en què hem de passar fred i portar mascareta", ha aconsellat.

Clotet ha subratllat la ràpida reacció de la investigació sobre la Covid i ha assegurat que "és la malaltia en què s'ha avançat més en menys temps".

Torra: hi haurà nou tancament

Finalment, Torra ha mostrat el convenciment que "segurament" s'haurà de tornar a fer un tancament més estricte i ha reclamat un compromís a tots els partits a exercir la seva "força política" per reclamar a l'Estat els recursos necessaris. "Tots els partits s'han de comprometre a trobar els recursos per poder compensar tota la gent que probablement demà hauran de veure com tirem enrere i haurem de tancar coses", ha reclamat