L'endemà que l'Oficina Antifrau fes públic que ha detectat un seguit de possibles irregularitats en la compra de material sanitari a l'inici de la pandèmia, motiu pel qual ha demanat explicacions al Departament d'Economia i a l'Institut Català de la Salut (ICS), el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha remarcat que Antifrau no ha denunciat cap element de corrupció i que totes les persones implicades en aquesta despesa eren conscients que es tractava d'una operació de "molt risc". Així mateix, ho exposa l'Oficina, ja que en el seu document denuncia que es va comprar material per valor de 60 milions a una empresa sense referències i a la qual es va avançar un pagament de 35 milions d'euros, fet que Antifrau considera una "temeritat". Aquesta investigació va començar per les sospites de contractacions fraudulentes de material sanitari i, de fet, el Govern va arribar a denunciar l'empresa als Mossos, però es va acabar retirant la denúncia. 

Ahir, després que es fes pública la investigació, l'ICS va reaccionar a aquestes suposades irregularitats, recordant que el director d'Antifrau "ha explicitat públicament que no hi ha elements corruptius en la contractació". L'Institut ha destacat que tot el material va ser "entregat i distribuït" als centres sanitaris i "utilitzat" pels professionals. També puntualitza que l'operació es va fer de forma "coordinada" entre el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, el Servei Català de la Salut i l'ICS, i admeten que totes les institucions "van assumir un risc" per donar resposta a la "situació d'excepcionalitat". Avui, el conseller Argimon s'ha mostrat en la mateixa línia que aquest comunicat, agraint també el fet que el director de l'Oficina hagi descartat públicament cap element de corrupció. 

A més, ha volgut fer palès que aquest també és un expedient fiscalitzat per la Sindicatura de Comptes, que tal com ha explicat, "afecta anualment un conjunt d'expedients, entre els quals aquest" i ha conclòs que no hi ha cap irregularitat en la compra. 

Dies més durs 

L'abril de 2020, Antifrau ja advertia en un informe que en situacions d'emergència, com la que es vivia llavors en plena primera onada del coronavirus, amb molta menys informació sobre la transmissió que ara i amb els hospitals col·lapsats, el risc de frau, corrupció i malbaratament dels recursos públics s'incrementa per la urgència del context. En el seu comunicat, ahir l'ICS es remetia a aquestes paraules de l'Oficina, afirmant que havien rebut l'encàrrec "de dur a terme la compra centralitzada de material de protecció per a tots els centres assistencials de Catalunya (de manera mancomunada) per part de CatSalut", i en aquest context la "prioritat" de totes les institucions implicades va ser l'obtenció de material de protecció "en uns moments d'extrema escassetat en l'àmbit mundial". Sobre això, el conseller Argimon ha volgut destacar que "tot el material va arribar, es va poder distribuir i va poder ser utilitzat per tot el personal sanitari", en el que eren "els dies més durs de la pandèmia". 

 

Un dels altres elements dels quals parla Antifrau i que ha volgut puntualitzar Argimon és el "risc no controlat" d'aquesta operació, en la qual es va avançar un pagament de 35 milions d'euros a una empresa gairebé desconeguda: "Certament, tothom que va intervenir en l'operació, des de l'ara president Aragonès al director de l'ICS i jo mateix, sabíem que era una operació de molt risc, que no era una operació normal", ha reconegut el conseller, recordant que l'altra possibilitat era no dur-la a terme. En aquest cas, ha dit, no hauria arribat un material essencial. "Sincerament, a tots nosaltres ens paguen per prendre decisions en moments complicats. El més còmode és dir no la prenc, i no tenim material de protecció", ha resumit. 

Una estranya coincidència 

Sobre el fet que la publicació ahir de la nota de premsa de l'Oficina Antifrau coincideixi amb la crisi al Partit Popular, que es va iniciar justament per un possible cas de corrupció d'Isabel Díaz Ayuso en la compra de mascaretes, el conseller ha ironitzat que es tracta d'una "estranya coincidència". Finalment, Argimon ha anunciat que compareixerà la setmana vinent en seu parlamentària, acompanyat del director de l'ICS, a petició pròpia. En aquest sentit, la CUP ha demanat la seva compareixença i la de l'exconsellera de Salut Alba Vergés per explicar les irregularitats en aquesta compra.