Un monument franquista menys a Catalunya. Precisament, en la setmana del 80è aniversari del cop d'estat, Argentona ha retirat aquest dimecres de l'espai públic l'únic monument d'origen franquista del municipi, situat a les escales de l'església de Sant Julià.

Els operaris van treballar des del matí per desmuntar bloc a bloc l'escultura de granit. La dificultat del desmuntatge podria comportar que els treballs s'allarguin fins divendres, ara bé, no es descarta que tot pugui quedar enllestit abans. De fet, l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo de la CUP, capturava el moment històric al seu compte de Twitter.  

Cal tenir en compte que la retirada del monument respon a l'aprovació d'una moció en el ple municipal del juny, on també es diu que un cop treta, l'escultura es conservarà per “si s'escau museïtzar-la en el futur, en un espai de memòria històrica”. Ara de moment, es quedarà en un magatzem.

Argentona no ha estat el primer municipi del Maresme que ha retirat un monument franquista recentment. Fa un mes, l'Ajuntament de Vilassar de Dalt va enderrocar la pedra commemorativa que estava situada al portal gòtic de l'església de Sant Genís, al carrer Ángel Guimerà, amb anterioritat, ja s'havia eliminat la inscripció "Caiguts per Déu i per Espanya. Presents!"