Deu anys després de la consulta independentista, l'esperit d'aquella primera convocatòria, que s'ha invocat aquest vespre, divendres 13, repetidament a la plaça de L'Església d'Arenys de Munt, ha aconseguit sumar les apel·lacions a la unitat d'alguns dels màxims responsables del procés. A la plaça atapeïda de gent malgrat un cel que amenaçava pluja s'ha pogut escoltar les crides, entre d'altres, del president de la Generalitat, Quim Torra, present a l'acte, el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb un vídeo des de Waterloo; el vicepresident Oriol Junqueras, que ha fet arribar una carta des de Lledoners, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb un vídeo des de Ginebra.

L'acte s'ha celebrat després d'una Diada marcada pels tocs d'atenció de les entitats als partits i enmig del ressò de fons provocat per les diferències internes entre les formacions independentistes. I aquesta situació no ha estat aliena a les intervencions, començant per la de Torra que ha exigit als polítics que es respecti l'Objectiu, independència que va presidir la manifestació de la Diada.

Tampoc Puigdemont ha defugit les tensions i ha convidat a fer una lectura "en clau de futur" de la consulta que es va celebrar fa deu anys la qual ha traduït com: "el que podem fer si ens posem d'acord". "El camí correcte és aquí: empoderar-nos mútuament, institucions i societat civil, molt transversalment, inclusivament, apel·lant tothom i parlant de futur", ha aconsellat.

Puigdemont ha assegurat que el sobiranisme és molt més lluny del que mai hauria imaginat i ha advertit que aquest capital no es pot malbaratar. "Ara sabem com fer-ho. Ho aconseguirem tantes vegades com ens ho proposem amb la mateixa mirada que va ensenyar-nos Arenys de Munt fa deu anys", ha pronosticat.

No se sap molt bé com

També la secretària general d'ERC ha mostrat el convenciment que el procés independentista seguirà endavant. Tot i que ha admès que encara no se sap "molt bé com", ha garantit que l'independentisme està ara més aprop de reprendre la iniciativa que no pas fa uns mesos.

Rovira ha cridat a convertir la repressió política en una oportunitat, durant la seva intervenció a través d'un vídeo. "La sentencia ens servirà per tornar a recuperar la iniciativa, per tornar a agafar lideratge, per deixar d'estar a un racó a la defensiva i defensar-nos", ha assegurat.

Amb la carta que ha enviat des de la presó de Lledoners, Junqueras ha evocat la seva participació a la consulta d'Arenys i s'ha refermat en el compromís republicà: "Avui, com ahir, segueixo pensant que el millor per al nostre país és una República que doni resposta als anhels del conjunt de la nostra societat i que expressi la voluntat majoritària d’una societat més justa i més lliure", ha assegurat a més de refermar-se en el convenciment que "totes les vies democràtiques són vàlides".

Captura de pantalla 2019 09 13 a les 22.13.49