L'associació Salvar el Archivo de Salamanca ha instat aquest dilluns el diputat al Congrés de Terol Existeix, Tomás Guitarte, a meditar el seu vot de suport a la investidura de Pedro Sánchez i reclami abans la devolució "immediata i sense excusa" de la documentació sobre la Guerra Civil retornada a la Generalitat.

En una carta remesa al parlamentari de Terol, el president de la referida associació, Policarpo Sánchez, afirma que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero "va lliurar il·legalment" a la Generalitat de Catalunya documentació històrica referida a Terol i a 23 províncies espanyoles més.

Afegeix l'escrit que l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca "fa anys que pateix el lladronici documental a les mans dels separatistes catalans amb el beneplàcit del PSOE, que lliura el que no li correspon, com succeeix amb documentació de Terol, a canvi de suports polítics".

Retorn de la documentació

Destaca, a més, que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va reconèixer a l'associació que la documentació havia de ser retornada, però va advertir al mateix temps que aquesta reposició havia de ser duta a terme pel govern central.

Després d'assenyalar que l'actual president en funcions del Govern espanyol "no ha mostrat la seva disposició a complir la sentència", el president de l'associació considera "fora de tota lògica i raó que ara un representant de Terol es posicioni a favor de qui va lliurar aquesta documentació".

Afegeix que d'acord amb la referida sentència, el 28 de gener del 2019 va remetre una carta al ministre de Cultura, José Guirao, perquè ordenés a la Generalitat la devolució de la documentació, petició que, en quedar sense resposta, els "aboca" a denunciar-ho davant l'Audiència Nacional.