"Sánchez té un problema de coherència: no té sentit que vegi viable pactar amb l'independentisme i al mateix temps avali la repressió contra els líders d'ERC i del PDeCAT". Amb aquesta contundència s'ha expressat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en una entrevista a El País on ha assegurat que si el seu partit aprova els pressupostos del govern espanyol estaria donant un sí "a les partides i a l'orientació política d'aquest govern". Per aquest motiu, el líder independentista ha indicat que el vot de la seva formació "s'ha d'avaluar". 

En la mateixa línia, Aragonès ha afirmat que "una condemna pel procés seria un error irreparable" i que "la causa ha estat molt qüestionada no només per l'independentisme sinó també per una part de la comunitat acadèmica i altres jurisdiccions". Encara sobre el judici, el d'ERC ha reafirmat que "és compartit, menys per Ciutadans i el PP, que la solució no és la presó sinó la política i que l'empresonament de Junqueras i altres polítics és completament injust".

El vicepresident ha admès que el conflicte polític amb el govern espanyol "no es resoldrà en una setmana" però que per la seva part "hi ha voluntat d'avançar". Si més no, recorda a l'executiu de Sánchez que "si hi ha una part de la població que reclama la independència, la millor solució passa per acordar un referèndum pactat".

Finalment, Pere Aragonès ha insistit en que els presos polítics i els exiliats estan patint repressió i no és per haver fet res il·legal; "ells només complien amb una voluntat popular expressada en uns programes electorals que van obtenir una majoria a les urnes".