El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha tornat a reclamar que es reuneixi la taula de diàleg i ha exigit que s'hi abordi l'amnistia pels presos i exiliats i el dret a l'autodeterminació. El republicà ho ha dit a les portes del centre penitenciari de Lledoners, on s'ha reunit amb Oriol Junqueras i Raül Romeva. Tot plegat, després que dijous les juntes de tractament proposessin el tercer grau per als presos independentistes.

Aragonès ha recordat que el conflicte polític amb Catalunya es manté viu i ha demanat a l'Estat "que mogui fitxa" i digui quina és la seva proposta per resoldre'l. En referència a la possible convocatòria d'eleccions a Catalunya, ha assegurat que "ERC està preparada" i "no té por de les urnes". D'altra banda, el vicepresident ha advertit que amb aquest anunci no es resol "l'anomalia democràtica" . "No és el pas definitiu", ha remarcat el republicà, que ha insistit que l'única via és "la plena llibertat i l'amnistia".

En aquest sentit ha reclamat al govern espanyol que fixi una nova data perquè es reuneixi la taula de diàleg. "Aquest instrument ha d'abordat el projecte polític que defensa l'independentisme català i que passa per l'amnistia, l'autodeterminació i la independència", ha indicat. Alhora, ha considerat que aquesta eina és la més adequada per resoldre el conflicte existent entre Catalunya i l'Estat. "Hem de confrontar propostes democràtiques i projectes", ha insistit.

Per tot plegat ha instat a l'executiu espanyol que accepti el camí de poder trobar la sortida política i afronti les negociacions des de la plena llibertat. "L'Estat ha de de dir quina és la seva proposta política per a la majoria dels catalans que es van autodeterminar l'1-O i que el que volen és poder votar sense por que entri la Guàrdia Civil en els col·legis electorals", ha assenyalat.

Ha admès que en els darrers mesos donar resposta a l'emergència sanitària s'ha convertit en la principal prioritat. Amb tot, ha demanat "no oblidar que existeix un conflicte polític entre un Estat que no reconeix el dret a l'autodeterminació i un país que es va autodeterminar l'1 d'octubre i al qual no li està permès exercir el seus resultats". En aquesta línia, ha demanat "acabar amb la repressió".

També s'ha referit a la possible convocatòria d'eleccions per la propera tardor i ha dit que "ERC està preparada" per anar a uns comicis quan el president Quim Torra decideixi convocar-los. "No ens fan por les urnes", ha assegurat. Pel que fa a la crisi al voltant de l'espectre postconvergent, Aragonès ha manifestat que ERC respecta "els debats interns de totes les formacions polítiques".

Preguntat pels periodistes sobre els pressupostos generals de l'Estat, ha dit que el govern espanyol haurà de d'escollir entre rebre el suport de Cs o el d'ERC. "Des del nostre punt de vista la visió neoliberal de Ciutadans no ha de tenir cap paper en la reconstrucció", ha comentat. També ha llançat un missatge per a Podemos i ha preguntat a la formació de Pablo Iglesias si vol ser "còmplice del blanqueig de Ciutadans".