El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat aquest dilluns el viatge institucional de 9 dies per Amèrica Llatina amb el lliurament del XX Premi Joan Alsina de Drets Humans a l'expresidenta xilena i ex alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans Michelle Bachelet. En un acte celebrat al Museu de la Memòria i els Drets Humans de Santiago, Aragonès ha fet entrega del guardó a Bachelet en reconeixement de la seva la llarga i prolífica trajectòria per la concòrdia i el diàleg i en defensa dels drets humans. L'expresidenta de Xile ha agraït el premi i ha subratllat que "és un honor magnífic".

Per la seva part, el president de la Generalitat ha afirmat que "lliurar aquest premi a la presidenta Michelle Bachelet és un honor i un reconeixement a un compromís constant i inalterable amb la defensa dels drets humans". Durant la cerimònia, també ha destacat la "unió" de la memòria compartida entre Catalunya i Xile, tot recordant la figura del sacerdot català Joan Alsina, assassinat per la policia de la dictadura d'Augusto Pinochet (1973-1990). "És un dels ponts que uneixen la memòria compartida entre Xile i Catalunya", ha afirmat Aragonès. 

Bachelet també ha parlat de Joan Alsina, rememorant els darrers dies del capellà. "Aquells dies vam saber que a (l'hospital) Sant Joan van detenir una persona i la van afusellar, però en aquell moment encara no sabíem que era Joan Alsina", ha explicat. L'expresidenta xilena va ser guardonada amb el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans el passat mes de desembre de manera virtual, i aquest dilluns ha recollit el premi de la mà d'Aragonès en un homenatge al qual també han assistit el delegat del Govern al Con Sud, Josep Vives; el secretari d'Acció Exterior del Govern, Miquel Royo, i l'ambaixador espanyol a Xile, Rafael Garranzo. 

Pere Aragonès i Michelle Bachelet Xile / EFE
Aragonès entrega a Xile el Premi Joan Alsina de Drets Humans a Michelle Bachelet / Foto: EFE

Fi de la gira per Amèrica Llatina

Amb aquest acte, el president ha donat per acabada la gira per Amèrica Llatina. En nou dies, ha visitat Colòmbia, Uruguai, Argentina i Xile, recorrent amb el seu equip un total de 26.231 quilòmetres. Durant aquest viatge, criticat des d'altres partits pel baix nivell polític, Aragonès s'ha reunit amb membres dels governs nacionals de cada país, així com amb expresidents, governs regionals i locals, i representants legislatius. També ha fet diverses trobades amb persones de l'àmbit econòmic, de la cultura, els drets humans, la memòria i la pau. A Colòmbia, Uruguai i Argentina, el president ha estat acompanyat de la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, que també ha tingut una agenda de reunions i d’entrevistes pròpia.