La polèmica protagonitzada la setmana passada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, acarnissant-se amb la sequera que pateix Catalunya i barrejant-la amb la desaparició dels toros al país ha aterrat aquest dimecres al Parlament. En una rèplica a Alejandro Fernández, el president Pere Aragonès li ha retret que no hagués aprofitat la seva intervenció per "demanar disculpes per les infames paraules" d'Ayuso relacionant la sequera i els toros: "Cap meteoròleg hi troba relació". El republicà ha afegit que "riure's de la situació que pateix Catalunya amb la sequera és absolutament indecent".

Concretament, la dirigent madrilenya va expressar que no coneixia "cap lloc on la prosperitat ni la llibertat s'hagin obert camí després de tancar-se una plaça de toros". "Al contrari, li ha seguit la sequera, el control polític i l'adoctrinament", subratllava. En aquesta línia, Aragonès ha recordat que "quan hi ha situacions de dificultats i en què es requereix el suport a altres territoris per part de Catalunya, l'oferim com no pot ser d'altra manera sense cap mena de limitació", recordant exemples en matèria d'incendis i Protecció Civil. El president de la Generalitat ha advertit els populars que "en aquesta campanya d'odi que alguns destinen contra Catalunya, en què utilitzen absolutament tot, al Govern ens hi trobaran enfront". Al mateix temps, Pere Aragonès ha volgut "recomanar" a Ayuso que "destini els esforços a millorar les condicions de vida del seu territori" en comptes de centrar-se en les crítiques als catalans.

 

Una sessió de control marcada per la sequera i la pagesia

L'entrada en fase d'emergència per sequera de 202 municipis —que apleguen més de 5,9 milions de catalans— el passat divendres i les protestes de la pagesia arreu del país han marcat les preguntes de la sessió de control al president de la Generalitat. També hi ha hagut una pluja de retrets de l'oposició al Govern per una gestió "erràtica" en aquesta matèria. Des del PSC, Salvador Illa s'ha sumat a la petició que Junts va fer a l'anterior sessió de control perquè l'executiu convoqui una nova cimera de la sequera amb tots els partits amb representació parlamentària: "És una bona iniciativa, no per fer política, sinó per posar la política al servei de la sequera". Paral·lelament, el cap de l'oposició ha demanat a Aragonès que les actuacions en aquesta qüestió estiguin guiades per la "coherència, la col·laboració amb totes les administracions, l'ajuda als sectors afectats i evitar la confrontació entre aquests, la comunicació amb transparència i preparar-se per si no plou".

Al seu torn, Albert Batet ha retret a Aragonès que faci "zero autocrítica" en la gestió de la sequera, atès que Esquerra Republicana té les competències en aquesta matèria "des de fa vuit anys": "Això no sé com ho amagarà el viceconseller d'Estratègia i Comunicació". El president del grup parlamentari de Junts ha defensat que "amb la incompetència no s'arriba enlloc" i ha carregat contra el fet que el Govern "estigui més centrat en estar al Govern que en governar". "Hi havia governs que anaven a la Moreneta perquè la solució a la sequera caigués del cel, ara es va als peus de l'Almudena perquè esperen que la solució vingui de fora", ha etzibat. Durant la seva rèplica, el cap de l'executiu ha demanat evitar el "pim-pam-pum polític" i ha sostingut que ell no "renega" del pla especial de sequera que va aprovar un conseller de Junts.

Per la seva banda, tant la CUP com els comuns han instat el Govern a aprovar restriccions específiques pel sector turístic. Laia Estrada, dels anticapitalistes, ha indicat que "no pot ser que diguem a la gent que no es pot dutxar al gimnàs o la pagesia tingui moltes restriccions mentre la indústria hotelera gaudeix de la temporada amb plena normalitat". "Tindrà la valentia de prioritzar l'aigua per a la població resident i tancarà l'aixeta a qui més malbarata l'aigua, que és el turisme i les grans empreses que trinxen el territori?", li ha plantejat la parlamentària cupaire. En termes similars s'ha expressat Jéssica Albiach, que ha demanat "declarar sector específic el turisme perquè no tinguin barra lliure, transparència en les dades de consum dels diferents sectors i una tarifa específica del consum d'aigua per part del turisme". En ambdós casos, Pere Aragonès ha destacat que el seu Govern no "demonitzarà sectors ni situarà la responsabilitat a un sector concret".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!