La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no ha perdut l’oportunitat d’acarnissar-se amb l’episodi de sequera històric que pateix Catalunya. Lluny de lamentar que prop de sis milions de persones que viuen a l’àrea de Barcelona i Girona hagin començat a patir les restriccions per l’entrada a l’estat d’emergència, la presidenta madrilenya ha vingut a dir que la sequera és com una plaga ben merescuda, una manera que els catalans expiïn els seus actes. Catalunya té el que es mereix, per haver tancat les places de toros, i per tenir independentistes: "No conec cap lloc on la prosperitat ni la llibertat s'hagin obert camí després de tancar-se una plaça de toros. Al contrari, li ha seguit la sequera, el control polític i l'adoctrinament”, va dir Ayuso entre aplaudiments. El marc era el més propici per barrejar Catalunya, toros i sequera, ni més ni menys que la presentació de la Fira de Sant Isidre d’enguany, que es va celebrar aquest dijous a la nit.

 

"Qui frenarà l'afany autoritari demà?", es pregunta

El discurs de Díaz Ayuso ha lligat la polèmica frase referida a la sequera que pateix Catalunya al recent tancament de la plaça de toros de Ciutat de Mèxic, que fa mesos que està immersa en una batalla legal que enfronta partidaris i detractors de la tauromàquia al país. “Aquesta setmana rebíem la bona notícia de l'obertura de la Monumental de Mèxic, després de 300 dies tancada, 42.000 aficionats que van omplir de gom a gom la plaça i van gaudir del que l'escriptor mexicà Octavio Paz va anomenar ‘Poesia en moviment', tot i que, malauradament, un recurs judicial ha tornat a tancar-la. I no conec cap lloc on la prosperitat ni la llibertat s'hagin obert camí després de tancar-se una plaça de toros. Al contrari, li ha seguit la sequera, el control polític i l'adoctrinament. Qui frenarà l'afany autoritari demà, si avui ens asfixia i ningú no fa ni diu res? Això només anirà a pitjor. I la llibertat es defensa exercint-la, i per això també som tots aquí avui”, ha manifestat Ayuso al seu discurs.

Sense corrides des del 2010

Ayuso ha vinculat la sequera amb la prohibició de celebrar corrides de toros a Catalunya en un exercici d’oportunisme, perquè l’abolició no és nova, ni té res a veure amb la sequera. Es remunta al 28 de juliol del 2010, quan el Parlament de Catalunya va prendre una decisió històrica: posar fi a segles de tradició d’una de les principals senyes d’identitat d’Espanya al món. El dia de l’abolició, ja només quedava una plaça en actiu a Catalunya, la Monumental de Barcelona, a més d’haver-se declarat antitaurines fins a 71 ciutats catalanes. El 25 de setembre del 2011, amb un cartell encapçalat per José Tomás, es va celebrar l'última tarda taurina a la Monumental, que havia estat en funcionament des del 1914. A proposta de Ciutadans, fa deu mesos es va produir un intent de tornar a recuperar les corrides de toros amb l’excusa de les festes de la Mercè, però el ple municipal va mostrar-hi un rebuig majoritari.

En contraposició a Barcelona, el Madrid de Díaz Ayuso i el PP sempre ha fet bandera de la seva taurofília. “Comença el compte enrere perquè sonin els clarins i timbals, veure plens els tendidos i viure l'embruix que respiren els voltants de la plaça abans, durant i després de les grans tardes", ha remarcat la presidenta madrilenya, que ha recalcat també “el retrobament amb els grans toreros" a la plaça "més important del món, que tornaran a la regió com cada any, i que faran somiar en unes tardes de cultura i de glòria".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!