Dur atac del vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, al canvi d'actitud del PSOE i del seu líder, Pedro Sánchez, a escasses hores de l'inici de la campanya electoral. En una conferència al Fórum Europa Tribuna Catalunya, el dirigent republicà ha acusat a Sánchez de ser "més nacionalista espanyol que mai" i ha lamentat que provi d'"alimentar" el conflicte amb Catalunya per acabar justificant una "gran coalició amb el PP de Pablo Casado" que "salvaguardi el règim del 78", després del 10 de novembre, sota l'"excusa d'una emergència nacional". 

Tot i això, Aragonès ha reiterat la necessitat d'obrir un diàleg i una negociació amb l'Estat espanyol, a qui ha avisat que no fer-ho pot suposar que el conflicte independentista es "cronifiqui" i s'"enquisti". Per aquest motiu, ha demanat que l'independentisme, en el seu conjunt, aconsegueixi un "bon resultat" en les properes eleccions, ja que s'ha mostrat convençut que això serà el que "obligarà" a Sánchez a seure a una taula de negociació.  "L’Estat no dialogarà per voluntat ni convicció, ho farà obligat per un bon resultat el 10 de novembre", ha afirmat, afegint que aquesta serà "la millor resposta a la sentència".

Pere Aragones Forum Europa - ACN

En aquest sentit, ha instat als catalans a donar una "lliçó de democràcia a l'Estat" el 10-N amb una victòria de les forces a favor de l'"amnistia" i l'"autodeterminació" i també a "desmentir" Pedro Sánchez, que el dia de la sentència va afirmar que l'independentisme havia "fracassat". Així, ha apostat a tots els crítics amb la condemna als presos pel procés, a escriure la seva pròpia "sentència" a les urnes la setmana que ve. 

Amb tot, Aragonès ha retret al líder socialista que no agafi el telèfon al president de la Generalitat i s'ha preguntat: "si no parlem ara, en aquesta hora greu, quan ho farem? Si no seiem en una taula de negociació el Govern de l’Estat i el Govern de Catalunya, qui hi seurà?". Per això, el vicepresident ha defensat que el diàleg mai pot ser considerat una símbol de "debilitat" i ha reiterat la seva proposta de taula pel diàleg, que ja va expressar en una conferència a Madrid la setmana passada. 

Una pròrroga pressupostària seria "letal"

Per altra banda, sobre els pressupostos, Aragonès ha assegurat que en les properes setmanes, un cop acabi el nou període electoral, es podrà "seguir treballant" per arribar a un "acord polític" que permeti aprovar-los al Govern i dur-los al Parlament. El vicepresident s'ha mostrat confiat en que es puguin aprovar i ha avisat que una nova pròrroga no la contempla perquè seria "letal". "No podem funcionar amb pedaços", ha afirmat en aquest sentit.

En la mateixa conferència, en la que hi havia una àmplia representació de consellers del Govern i també de representants de l'àmbit econòmic, des dels líder sindicals de CCOO i UGT i també el president de Foment del Treball, el vicepresent ha defensat que l'"autonomisme ha mort" per culpa de la recentralització de l'Estat i de les sentències del Tribunal Constitucional i s'ha mostrat convençut que la República Catalana és l'"única alternativa plausible".