Ara que ja s'ha situat al Palau de la Generalitat i que el govern comença a posar-se en marxa, l'equip del president Pere Aragonès ja s'ha posat en contacte amb la Moncloa per "quadrar agendes" de cara a una primera "conversa tranquil·la" amb Pedro Sánchez que no sigui una mera "trucada de cortesia" sinó que serveixi per abordar amb profunditat les prioritats per Catalunya que depenen del govern espanyol. Les felicitacions i agraïments després de la investidura ja han passat, expliquen des de l'entorn d'Aragonès, ara el que cal és que trobin un forat d'una mitja hora per començar a despatxar temes. 

La intenció és que aquesta primera interlocució es produeixi abans d'aquest divendres per poder tancar ja una reunió presencial entre presidents. El propi Pedro Sánchez ha traslladat públicament la seva invitació a Aragonès per rebre'l a Madrid, una opció que des del govern català veuen amb bons ulls. Tot i que prefereixen no concretar una data concreta, la trobada podria ser ja la setmana vinent. A partir d'aquí podrà reactivar-se la taula de diàleg entre governs. Aragonès ha evitat entrar sobre si hi participaran o no els presos, després que ahir ERC es mostrés partidària d'enviar-hi Junqueras. 

El primer assumpte a discutir serà, òbviament, la resolució del conflicte polític, que passa per ressuscitar la negociació bilateral entre Catalunya i l'Estat. I aquí Aragonès insisteix que el la part catalana hi anirà amb l'amnistia i l'autodeterminació, perquè els indults -que si arriben seran benvinguts- no solucionen la qüestió de fons. Ara bé, en paral·lel a la mesa, la voluntat del president és abordar altres matèries, amb especial interès en la gestió dels fons europeus. "Vénen temps de molta interlocució, sobre qüestions fonamentals però també del dia a dia". 

 

"Els indults no desarmen l'independentisme"

Durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la reunió del consell executiu, Aragonès ha exigit al govern espanyol "que si han de prendre una decisió que la prenguin, que sigui el més justa i el més aviat possible". En aquest sentit, esperona Pedro Sánchez a adoptar una "posició valenta" davant dels embats de la dreta i la ultra dreta espanyoles. 

Sigui com sigui, ja ha avançat que no es cansarà de "defensar l'amnistia" i ha tallat d'arrel les crítiques de l'ANC que denunciava que els indults desarmen l'independentisme. "A l'independentisme no ens desarma res. Només ens desarmaria que no ens seguís la ciutadania, i com que la ciutadania ens acompanya, seguim endavant". 

A la imatge principal, Aragonès compareix davant la premsa. / S. Alcàzar