El vicepresident Pere Aragonès començarà una ronda de contactes amb els grups parlaments. Així ho ha anunciat aquest dijous al matí davant del ple del Parlament, en resposta a una interpel·lació del PSC. L'objectiu serà explicar les xifres dels comptes públics del 2019, i espera poder iniciar les reunions la setmana que ve.

Com ja va avançar El Nacional, el vicepresident i conseller d’Economia descarta que la pròrroga pressupostària sigui una opció i aposta per negociar amb tots els grups una vegada estigui tancat el projecte de comptes. En aquests moments encara s'està negociant internament quin pressupost ha de tenir cada conselleria. 

Després de la negativa de la CUP a negociar els pressupostos de la Generalitat, acordada en l'últim consell polític dels anticapitalistes, el Govern no disposa dels suports necessaris al Parlament per aprovar els nous comptes públics. És per aquest motiu que busca estendre la mà als comuns i fins i tot al PSC.

Davant la complexitat de l'escenari, el vicepresident Aragonès s'ha mostrat disposat a revisar la política fiscal, a "parlar de tot", inclòs l'impost de successions o patrimoni. Malgrat tot, ha avisat que Catalunya és la tercera comunitat amb una pressió fiscal més elevada de l'Estat.

Per altra banda, també ha recordat que els comptes de la Generalitat estan molt condicionats pel model de finançament autonòmic, que deixa un "marge reduït". Ha quantificat el "càlcul a la baixa" en 1.000 milions d'euros durant els últims anys.

Aragonès ha demanat als grups que "d'entrada no hi hagi voluntat de veto", i que no es condicioni a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat, com demanen els comuns.

La CUP: “No caurem mai més en el seu xantatge”

En una altra interpel·lació al Govern, la CUP ha reiterat el seu ‘no’ als pressupostos del Govern. La diputada Maria Sirvent ha denunciat que es tracten d’uns comptes públics “a mida dels mercats financers i de la sacrosanta Constitució”. És en aquest sentit que ha exigit l’incompliment dels objectius de dèficits fixats. “Que els quedi molt clar que no caurem mai més en el seu xantatge per aprovar els pressupostos”, ha etzibat Sirvent a Aragonès.

En aquest sentit, la diputada anticapitalista ha instat el vicepresident a admetre que “no revertiran” ni les retallades ni les privatitzacions, i que no respondran a les necessitats de les classes treballadores.