La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha esquivat aquest matí l'escàndol sobre l'espionatge a l'independentisme i s'ha limitat a advertir que no accepta que se sembrin dubtes sobre l'actuació del govern espanyol o qualsevol organisme públic. "Això de l'espionatge jo no sé el que és", ha assegurat en unes declaracions que han rebut la resposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha advertit que "la ministra del CNI no pot excusar-se amb declaracions buides i apel·lacions a la confidencialitat incontrastable".

El Centre Nacional d'Intel·ligència depén del ministeri de Defensa, la qual cosa ha situat Robles en el focus de la polèmica. El programa Pegasus, amb el qual s'ha fet l'espionatge contra com a mínim 65 persones, només es ven a governs perquè està dissenyat per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat. "Jo no puc ni ningú pot fer cap declaració sobre el que fa el Centre Nacional d'Intel·ligència, perquè en aquest cas estaríem vulnerant la llei", ha advertit la ministra en declaracions des de les instal·lacions de Navantia a Cartagena, on ha garantit la màxima col·laboració del govern espanyol amb la justícia per saber què ha passat.

captura piulada Pere Aragones CatalanGate
Captura de la piulada de Pere Aragonès

Aragonès ha respost a la ministra a través d'una piulada al seu compte. "El respecte a la legalitat es demostra amb transparència", ha subratllat el president. Com ha insistit els darrers dies, ha reiterat que només acceptaran "explicacions clares i l'assumpció de responsabilitats". "Anirem fins al final", ha reblat.

Dijous passat, el cap de l'executiu català ja va reclamar des de les portes del Congrés dels diputats que s'assumeixin les responsabilitats per l'espionatge. Aquest diumenge, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, havia comunicat a la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que el CNI posarà en marxa un control intern i que s'activarà la comissió de secrets oficials, però la consellera va advertir que es tracta d'un resposta insuficient.

L'escàndol de l'espionatge va esclatar fa una setmana quan el periodista Ronan Farrow va publicar a The New Yorker un reportatge sobre l'espionatge per part dels estats a través de Pegasus on explicava el seguiment a independentistes. També el centre d'investigació canadenc Citizen Lab va fer públic l'informe sobre l'espionatge contra dirigents independentistes i va reclamar una investigació oficial.