El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha replicat Carles Puigdemont i assenyala que la negociació i el diàleg han de ser igual d'intel·ligents que la confrontació. Aragonès reclama una "estratègia compartida" entre les diferents forces independentistes i reivindica "el potencial extraordinari" que té el sobiranisme a Catalunya.

"Confrontació, diàleg i mobilització en tots els àmbits han de fer-se amb intel·ligència", concreta. En relació a la data de les eleccions, Aragonès ha tornat a reclamar que sigui el president Torra qui fixi el dia i no pas el jutge Marchena.

"Aquesta és l'opinió d'Esquerra Republicana i és el que li he traslladat al president en privat. Espero que ho tingui en compte", ha remarcat.

"Una confrontació intel·ligent"

El president Carles Puigdemont ha afirmat aquest divendres, en una conferència a Prada (Catalunya del Nord), que no confia en la voluntat negociadora de l'estat espanyol sobre el procés independentista.

"Som conscients que de l'estat espanyol mai en sortirà una plataforma negociadora". Per aquest motiu, Puigdemont creu que "l'única via" per a la república catalana és "la confrontació intel·ligent" amb l'Estat.

Segons l'expresident, aquesta confrontació ha d'anar acompanyada d'una estratègia acordada entre les formacions sobiranistes. A més, ha apuntat cap al Consell de la República com "el marc per fer possible l'aliança" entre formacions.

Puigdemont ha afegit que la "via preferida per la immensa majoria dels catalans" és la de l'acord amb el govern espanyol.

Recorda que el tercer grau també és "una forma de condemna"

Aragonès també ha lamentat aquest dissabte la decisió de la jutgessa d'avalar el tercer grau, però mantenir tancats els presos independentistes. Aragonès ha exigit que "s'apliqui la llei" i se'ls atorgui el tercer grau que, tot i això, considera "una forma de condemna".

 

"No hem vist justícia per enlloc i en canvi, hem vist venjança", lamenta Aragonès que ha reclamat que s'atorgui l'amnistia als presos. "Per poder arribar a la República Catalana cal un exercici del dret a l'autodeterminació precedit d'una amnistia", assenyala. En aquest sentit, el vicepresident diu que "no pot ser" que en un debat sobre la independència de Catalunya, "uns ho hagin de fer des de la presó i d'altres des dels mítings".