El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha sortit al pas de l’amenaça del líder del PP, Pablo Casado, d’aplicar un nou 155 a Catalunya si el Govern de la Generalitat no acata la sentència judicial que imposa un 25% de castellà a l’ensenyament. “Les paraules d’algú que assisteix a misses en honor del dictador Franco es defineixen per si soles”, ha retret Aragonès.

Aquest matí Casado havia ofert al PSOE els seus senadors per tirar endavant “l’article de la Constitució que fa que l’Estat pugui aplicar les competències que segons el títol vuitè li són pròpies”, en referència a l'article 155 sobre la suspensió de l'autonomia.

Persistència

Des de Palma de Mallorca després de participar en la clausura d’unes jornades sobre Gabriel Alomar a Palma de Mallorca, Aragonès ha garantit la màxima fermesa davant d’amenaces polítiques com la de Casado i ha replicat que “la millor resposta és la persistència. “Continuar defensant el català com a llengua compartida i d’oportunitats per a tots”, ha reblat.

Al matí, el president havia exigit al govern espanyol que es comprometi a defensar la immersió lingüística a Catalunya. “És imprescindible que l’Estat surti en clara defensa del model lingüístic i es comprometi a fer costat a l’ampli consens que hi ha a Catalunya”, ha reclamat en una roda de premsa posterior a la reunió que ha mantingut amb la presidenta del Govern Balear, Francina Armengol.

La polèmica al voltant de la llengua s'ha desfermat arran de la decisió del Tribunal Suprem de no acceptar a tràmit el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d'imposar un 25% d'hores de castellà a l'ensenyament.

Davant les protestes que la decisió ha provocat a Catalunya, el Ministeri d'Educació ha advertit que la sentència "s'ha d'executar" com totes les sentències perquè "és ferma". Això no obstant, fonts d'aquest ministeri han deixat clar que no sol·licitaran expressament que s'executi, perquè consideren que qui ho ha de demanar és el mateix TSJC i no el govern espanyol. 

 

El president, Pere Aragonès, durant la intervenció a la cloenda de les jornades sobre Gabriel Alomar / Rubén Moreno