El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha replicat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que els espanyols no paguen les rebaixes fiscals dels madrilenys en general, però sí "de les grans fortunes i dels imperis econòmics de Madrid".

"El mateix reivindiquem amb Luxemburg i on sigui", ha afirmat el coordinador general d'ERC a través del seu compte de Twitter. Aragonès responia així a una piulada anterior d'Isabel Díaz Ayuso on ella assegurava que "la gran mentida del dia és que els espanyols paguen les rebaixes fiscals dels madrilenys". Segons la presidenta de la Comunitat, Madrid només es queda amb un de cada cinc euros recaptats.

Ayuso sosté que els madrilenys "paguen molt" i ha acusat nacionalistes i comunitats autònomes socialistes d'establir un "infern fiscal".

Ayuso / EFE

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid / Efe

Acabar amb el dúmping fiscal

La presidenta de la Comunitat de Madrid ha reaccionat iradament davant l'acord d'ERC i el govern espanyol per als pressupostos de l'Estat per a l'any que ve, que preveu que un comitè d'experts treballi per a l'harmonització fiscal amb l'objectiu de fixar un tipus mínim per a l'impost del patrimoni al conjunt de l'Estat espanyol amb l'objectiu d'acabar amb el dúmping fiscal de la Comunitat de Madrid. No és altra cosa que evitar que les rendes més altes optin per tributar a la capital d'Espanya perquè allà paguen menys impostos. 

Iceta, a favor

En aquest context, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat partidari de l'harmonització fiscal de les autonomies en tributs com el de patrimoni, perquè "no pot ser" que tots els espanyols "paguin les rebaixes fiscals de Madrid".  Iceta ha destacat que l'harmonització fiscal no és una idea original d'ERC, ja que "el president autonòmic que més s'ha distingit en la defensa d'aquest criteri" ha estat el president de la Generalitat valenciana, el socialista Ximo Puig.