"Els governs europeus no poden repetir els errors de la crisi econòmica de 2008. És el moment d'actuar". Així ho afirma el vicepresident Pere Aragonès en un article publicat aquest dimarts a Euroactiv on fa una crida a apostar per la Renda Bàsica Universal. En aquest sentit, el dirigent republicà aposta per "mesures clares i dràstiques" davant d'un "xoc extern per a l’economia mundial d’una magnitud i intensitat sense precedents" i avisa que les "conseqüències que no es poden preveure".

Per aquest motiu, avisa que cal "una mesura clara i dràstica que pugui assegurar un salari mensual fins que les economies europees puguin tornar a treballar, produir i consumir". Aragonès avisa que el que s'ha fet fins ara "no és suficient" i considera que "és el moment d'un ingrés bàsic de confinament". El vicepresident del Govern avisa que no hi ha "alternativa" i creu que "no garantir ingressos per a la població (que no podrà treballar ni buscar feina) ens pot portar a una crisi social i econòmica molt pitjor que la iniciada el 2008".

"En temps excepcionals, mesures excepcionals. I no hi ha res més excepcional que una crisi de salut que afecta tota la humanitat", avisa el vicepresident. A més, adverteix a la UE que és "hora de demostrar que la cessió de sobirania monetària que implica l’Eurosistema no només es pot utilitzar per salvaguardar el sistema financer, com va fer fa uns anys, sinó també per protegir la ciutadania". En aquest punt, avisa que "si no s'aborda adequadament" aquesta crisi, hi ha risc de "debilitar el projecte europeu".

"Les polítiques europees han de canviar radicalment per protegir els seus ciutadans i contribuir a crear les condicions per a una recuperació econòmica generalitzada quan s’acabi aquesta crisi. És hora que un ingrés bàsic asseguri que els ciutadans europeus podran tornar a unes condicions de vida relativament normals quan se superi l’emergència", conclou, fent una crida a la UE a actuar abans que sigui massa tard.