L'objectiu del Govern davant la negociació a la taula de diàleg és aconseguir "un referèndum com el d'Escòcia al més aviat possible". Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha reclamat el suport del conjunt de les institucions catalanes per aconseguir una solució democràtica basada en el referèndum i l'amnistia i ha emplaçat aquells que es mostren escèptics amb la taula de diàleg, entre els quals Junts, perquè proposin quina és la seva alternativa.

"Si algú creu que hi ha una via alternativa, que l'expliqui i la concreti, de veritat. Crec que no s'ha concretat això; fins que no es concreti, només hi ha una proposta damunt la taula, que és la negociació", ha subratllat.

Referèndum i amnistia

La taula, segons Aragonès, se celebrarà la setmana vinent i ha de ser amb la màxima institucionalitat, és a dir, que hi hauria de ser Pedro Sánchez, ha insistit. Dimarts el Govern decidirà els seus representants. Enfront de les veus crítiques amb aquesta negociació, ha assegurat que l'aposta pel diàleg canalitza la demanda del sit and talk que es reclama als carrers i ha cridat a enfortir la "unitat de l'independentisme" perquè és necessària "una estratègia molt més compartida". Aragonès demana un gran consens per aconseguir "una sortida d'aquest conflicte basat en un referèndum que ha de venir precedit per una amnistia que posi fi a la repressió".

En ser preguntat sobre les crides de Junts a posar en risc l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez per pressionar-lo a la taula de diàleg, ha argumentat que "Junts no aposta per poder arribar a un acord amb el govern espanyol" sinó que ha tingut una posició molt contrària. I, per tant, aquesta estratègia és la que ha defensat sempre, mentre que la d'ERC s'ha basat a buscar la negociació, "vot a vot, llei per llei".

Aeroport

Aragonès ha admès que l'efecte de la crisi provocada al Prat no serà de franc, "no és innòcua". De fet, ha advertit que "la taula de diàleg ha tingut enemics des del primer moment, poders de l'Estat que han intentat rebentar-ho", i ha apuntat que no el sorprendria "que hi hagués alguna cosa que intentés posar-hi tensió".

De la crisi al voltant de l'aeroport, ha conclòs que cal "tornar a posar damunt la taula la reivindicació de les infraestructures catalanes" perquè es gestionin des de Catalunya. "El que és una anomalia és aquest model centralitzat de l'Estat", ha retret.

Ha acusat Aena de tenir un projecte amb ampliació per sobre la Ricarda i mantenir-lo i ha advertit que el Govern no pot tenir "les cartes marcades".

Aragonès ha reiterat la confiança en el vicepresident Jordi Puigneró, responsable de negociar les infraestructures amb l'Estat. Ha insistit que el pla director s'havia de negociar en els propers dos anys i que una infraestructura tan important com l'aeroport del Prat no es pot despatxar en un mes. "Estan intentant crear una ficció com si fos per ara mateix, una proposta que en cas que s'hagués portat a terme tindria efectes d'aquí a una dècada", ha afegit. 

Ha negat que li hagin traslladat cap malestar des del govern de l'Estat arran de les seves piulades i ha negat que cap conseller tingués intenció d'anar a la manifestació del dia 19. "El que està intentant amagar el govern espanyol és la divisió interna que té. Han intentat amagar la seva divisió", ha advertit subratllant les declaracions de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i els silencis de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Rivera.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, durant l'entrevista a Catalunya Ràdio