El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns al govern espanyol que "despolititzi" la justícia. "Veiem com hi ha sectors d'extrema dreta que impregnen les tesis de la Fiscalia i del poder judicial", ha lamentat en una entrevista amb Catalunya Ràdio en la qual ha advertit que la manera d'operar de la Guàrdia Civil i el ministeri fiscal amb l'independentisme amb "informes falsos" que "han convertit el dret a vot en un delicte de rebel·lió i sedició" ja afecta altres àmbits polítics, com l'entorn de Podemos o com la causa que es va obrir al delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, per les manifestacions del 8 de març.

Aragonès ha defensat la taula de diàleg Estat-Generalitat com a via per resoldre el conflicte polític català i ha augurat que "es tornarà a reunir tard o d'hora" malgrat que des de l'Estat "sempre busquen excuses". "Sabíem que el govern espanyol hi aniria arrossegant els peus perquè qui té la capacitat de guanyar és la part catalana", ha argumentat.

El també conseller d'Economia i Hisenda ha fet una crida a "no abandonar mai la via del diàleg" perquè "quan la partida es juga en termes judicials, Fiscalia, jutges i Guàrdia Civil ja sabem com juguen".

Calendari decidit a Catalunya

Aragonès ha defensat aquest dilluns que "sempre és millor que el calendari" de les futures eleccions es decideixi des de les institucions catalanes a falta d'un mes perquè el Tribunal Suprem (TS) ratifiqui o no la inhabilitació de el president de la Generalitat, Quim Torra.

"Li correspon a Torra decidir-ho, i estic convençut que prendrà la decisió més encertada per al país", ha assegurat, a més de destacar que ERC està preparada per assumir qualsevol responsabilitat.

Per Aragonès, l'independentisme necessita majories àmplies perquè el conflicte entre Catalunya i la resta d'Espanya es resolgui "en termes democràtics" a través de l'exercici de el dret a l'autodeterminació.

També ha situat l'amnistia com un "element central" per encarrilar aquest conflicte cap a una solució política perquè, en cas contrari, considera que no es pot negociar en igualtat de condicions.

Al preguntar-li si l'amnistia la veu possible amb el president de Govern, Pedro Sánchez, ha cridat a "perseverar" en la defensa de les seves conviccions malgrat que vegin pràcticament impossible algunes demandes.