Un altre ple, una altra expulsió. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha vist obligada a expulsar aquest dimecres un diputat de Ciutadans a l'inici de la sessió plenària. Tot plegat ha arribat just després que Borràs fes la lectura de la declaració que va aprovar la Junta de Portaveus la setmana passada i que condemna el cas d'espionatge polític que han patit una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, d'entre les quals hi ha alguns diputats de la cambra catalana. Un cop acabada la lectura, ha estat el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, qui ha volgut intervenir, propiciant la ja famosa frase de la presidenta: "Sí, senyor Martín Blanco, per què em demana la paraula?". El diputat taronja ha volgut reclamar a Borràs la seva "exigència d'imparcialitat", però la presidenta li ho ha negat: "No el puc deixar acabar perquè m'ha demanat una crida a l'observança del reglament de l'article 90 i després ha fet una crida a l'article 39".

I és que Ciutadans s'oposava a què l'acord de la Junta de Portaveus fos llegit al ple del Parlament. Borràs ha recordat, però, que l'article 169.2 permet llegir aquestes declaracions a l'inici del ple. "Així ho hem estat fent des de l'inici de la legislatura". Ha estat aleshores, i quan la presidenta ja intentava canviar de tema, que el diputat taronja Matías Alonso ha començat a escridassar. Laura Borràs l'ha avisat en diverses ocasions: "Destorbant l'ordre de la cambra l'hauré d'expulsar", ha dit, i després del tercer avís l'ha obligat a abandonar la sala, expulsant-lo del ple. El diputat ha estat aplaudit pels seus companys de partits (s'ha sentit Carlos Carrizosa dir "Ja està bé, home") i no ha pogut evitar recriminar també al líder socialista Salvador Illa quan baixava per les escales. I és que posteriorment el líder dels taronges al Parlament ha llegit l'article 169.2, recordant que només poden llegir-se aquelles declaracions de la Junta que s'acorden "unànimement". Carrizosa també ha recriminat el silenci dels socialistes davant d'aquest fet.

Una altra expulsió després de la de desembre

No és el primer cop que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, es veu obligada a expulsar un diputat dels taronges. De fet, fa només uns mesos, el desembre de l'any passat, la presidenta, farta del comportament del grup de Ciutadans, i per primer cop en aquesta legislatura, va expulsar un diputat de l'hemicicle, en concret Nacho Martín Blanco. Altres vegades havia cridat a l'ordre a membres del partit taronja i de Vox, però no havia arribat fins a un punt tan extrem com l'expulsió.

Els fets van ocórrer arran de la sentència del TSJC que inhabilitava el diputat de la CUP Pau Juvillà. Borràs va iniciar la seva intervenció d'aquell dia en el ple expressant el seu suport a Juvillà i va assegurar que el seu compromís és el de mantenir els drets i deures dels diputats a la cambra. En aquest moment el diputat taronja va demanar la paraula acollint-se a l'article 90 del reglament, que fa referència a la crida a observar el reglament, una petició que el diputat feia considerant que la presidència no estava exercint de forma parcial. Després que Borràs li negués la paraula, Martín Blanco va insistir a expressar-se fins que el va obligar a abandonar la sala.