La meta que s'ha proposat creuar Esquerra Republicana, posar d'acord fins a cinc forces polítiques per a un ampli acord de Govern, sembla ara mateix inassolible. Amb tot, els republicans insisteixen que una cosa són els vetos que es posin Junts i comuns en campanya i l'altra què passarà a partir del 15-F. Posen com a exemple el pacte pels pressupostos de la Generalitat o els governs municipals de Tarragona i Lleida, on ERC va aconseguir desbancar els socialistes gràcies a una entesa amb els partits de Puigdemont i Colau. Conscient que per arribar a la presidència Aragonès haurà de suar en les negociacions, el candidat intenta baixar els decibels de l'espiral de retrets amb els futurs socis

L'equip de campanya ha enfundat el guant de seda al seu cap de llista i reserva el gruix de les crítiques als companys de viatge a la resta de dirigents d'ERC. La idea és blindar Aragonès de l'enfangada perquè, quan toqui, pugui seure amb les mans netes a persuadir Junts, comuns i CUP per a la investidura. "No ens podem dedicar a discutir-nos entre nosaltres, sinó que hem de guanyar als qui van voler guanyar-nos el 2017 i no van poder", ha afirmat el vicepresident durant un esmorzar informatiu virtual organitzat pel Fòrum Tribuna Catalunya. 

És per això que Aragonès ha rebutjat rotundament el "trio" que fa uns dies proposava la candidata de Junts per Catalunya: un debat a tres amb ells dos i Salvador Illa. "Ens equivocaríem, no vull un debat per discutir-me amb la senyora Borràs, amb qui tinc moltes coses en comú i moltes diferències, amb qui vull confrontar és amb el PSC". D'aquesta manera, persevera en el desafiament al candidat socialista: "M'agradaria que Illa no tingués por al cara a cara". L'exministre de Sanitat s'ha convertit en el blanc de pràcticament tots els atacs d'ERC, que planteja el 14-F com un plebiscit entre Aragonès o Illa, a qui defineix com l'operació Arrimadas del 2021.

L'endemà d'haver arrencat el compromís de Pedro Sáchez de tornar a reunir la taula de negociació entre Catalunya i l'Estat immediatament després de les eleccions, el candidat d'ERC ha demanat a la resta d'independentistes que "ningú hi hauria de renunciar, els més escèptics tampoc". En aquest sentit ha subratllat que "la clau" serà qui acabi liderant la part catalana. "Ha de ser un lideratge que hi cregui", ha assenyalat. 

Votar l'original (ERC) i no la còpia (Junts)

Que intenti evitar el cos a cos amb Borràs no vol dir que sempre se'n surti. La temptació, sobretot quan els periodistes pressionen, acaba pesant massa. Quan el moderador, Joan Morros, li ha demanat l'opinió que li mereix la proposta de Junts de reactivar la DUI si l'independentisme supera el 50% el 14-F, Aragonès ha puntualitzat que "la proposta escrita de JxCat [al programa electoral] és que si s'arriba al 50% més u, cal fer un referèndum". I ha conclòs que "quan algú et compra les teves tesis, és millor votar l'original que no pas la còpia". 

Sobre el full de ruta que aplicarà per avançar cap a la independència, Aragonès ha anunciat que, si és president, tornarà a convocar el Pacte Nacional pel Referèndum, per compartir amb les forces que en formaven part la reivindicació de l'amnistia i el dret a l'autodeterminació. 

El vicepresident ha situat ERC com "l'única força que pot posar d'acord" tots els partits que van sortir el 3-O. Per això ha apel·lat als indecisos. "Tots els ciutadans que dubten entre la CUP i ERC, els comuns i ERC o Junts i ERC, que votin ERC, que és l'única que pot posar-los d'acord a tots". 

A la imatge principal, el presidenciable d'ERC fa el símbol de victòria en acabar el míting celebrat dimarts a Tarragona